Съвместното честване на годишнината на Гоце Делчев е политическо решение

...
Съвместното честване на годишнината на Гоце Делчев е политическо решение
Коментари Харесай

Драги Георгиев: Да замразим работата на историческата комисия, ако тя създава проблеми

" Съвместното честване на годишнината на Гоце Делчев е политическо решение на държавните управления на двете страни, демонстрация на благосклонност на двете държавни управления, само че взаимната историческа комисия няма присъединяване в него " - сподели в изявление за македонската телевизия " Телма " Драги Георгиев, съпредседател на взаимната историческа комисия сред България и Република Северна Македония, съобщи Българска телеграфна агенция.

Повод за въпроса за взаимното честване на 15-ата годишнина от рождението на Гоце Делчев на 4 февруари тази година в Скопие към Драги Георгиев беше и оповестеното през вчерашния ден писмо от историци и интелектуалци от Република Северна Македония, в което те декларират, че " правото и свещеният дълг да почитат Гоце Делчев принадлежи единствено на македонците. " " Това е методът, по който не би трябвало да се пази македонският интерес. Това писмо е последна политизация на историята и оръжие в ръцете на всички, които не желаят да се създадат промени нито в нашата, нито в българската историография ", беше коментарът на Драги Георгиев, който напомни, че това е третото подред взаимно отбелязване на годишнина на Гоце Делчев, което държавните управления на двете страни реализират, което е " жест за релаксиране на политическата атмосфера, само че обществеността би трябвало да бъде осведомена, че комисията към момента няма решение за съответен текст за Гоце Делчев " - съобщи Георгиев.

Той напомни, че взаимната историческа комисия има реализирано единодушие и дефиниция за взаимните празнувания на цар Самуил, Св. Кирил, Св. Методий, Св. Наум и Св. Климент, само че " след приемането на политическата декларация в българския парламент работата на комисията замръзна ". " Надявах се обществеността да се дефокусира от нашата работа, само че това явно не е по този начин. Трябва да продължим да беседваме. Ако двете страни слагат комисията като една от работните групи, сме длъжни да го създадем, да запазим достолепието и на двете страни и да реализираме някакъв резултат. Резултати може да има единствено в случай че има разговор, без значение от това, че някои изказвания не дават доста оптимизъм ", сподели Драги Георгиев.

" Бих желал да се посветим на учебниците. Проблемите, забележките от наша и тяхна (българска) страна е добре да се опитаме да ги решим. Докато не се сътвори друга, по-релаксирана политическа атмосфера, бих оставил настрани въпросите взаимните празнувания. Дори бих бил още по-радикален - доколкото в този миг историческата комисия прави проблем по пътя, по който са тръгнали двете държавните управления, бих бил склонен да се замрази работата за година-две, тъй като още веднъж имаме възприятието, че тази комисия основава проблеми. Ако в действителност се търси прогрес сред България и Република Северна Македония в други области, това не би било толкоз ужасно, тъй като ние от 70 години сме в историографски спор с България. Година или две заледяване на работата на комисията не би значело нищо, а може би би асъдействало да потръгнат другите работи ", сподели съпредседателят на взаимната историческа комисия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР