Съвместни проверки за нелоялни търговски практики започват в дните преди

...
Съвместни проверки за нелоялни търговски практики започват в дните преди
Коментари Харесай

Започват проверки за нелоялни търговски практики

Съвместни инспекции за нелоялни търговски практики стартират в дните преди Великден от Комисия за отбрана на потребителите, Национална организация по приходите, Българска организация за сигурност на храните и Държавната комисия по стокови тържища и борси.Това съобщи в " Говори в този момент " ръководителят на Комисия за отбрана на потребителите Димитър Маргаритов.

" Над 100 души от КЗП ще се включат в инспекциите в цялата страна. Ще се гледа произхода на стоките, ще има наблюдаване и на цените. Надявам се, че сформирайки тези инспекции, няма да има хора, които да се изкушат да изкарат пари на гърба на някой различен. " - сподели Маргаритов.

Всяка година КЗП постанова към 200 санкции за нелоялни търговски практики. Той подсети, че след последните промени в закона глобите за търговците доближават до 50 000 лева

Продължава инспекцията на КЗП и Комисия за защита на конкуренцията за оповестено олио на промоционална цена от комерсиална верига, което не е достигнало до потребителите. От веригата са обяснили неналичието на наличност с проблем с доставката. Ако обаче се потвърдят съгласувани дейности, ще бъдат наложени наказания, сподели Маргаритов.

Той посъветва хората да не се вторачват в съответен артикул с понижена цена в комерсиална листовка, а да търсят преференциална настройка за покупка на всичко належащо.

" Аз, да вземем за пример, като консуматор, съм последовател на метода, при който няколко дни преди да направя по-голям пазар, проверявам брошури на разнообразни търговски вериги и си върша проект какво от кое място да купя. Така, когато се прибера у дома, знам, че съм пазарувал преференциално, най-малко по отношение на това, което съм видял като цени. "

Димитър Маргаритов прикани хората да не се поддават на дезинформация, с цел да не се стига до изкуствено основано напрежение като опашките за бензин или олио отпреди няколко седмици.

" Трябва да се знае, че няма никакъв риск от дефицит на артикули от първа нужда. Паниката с бензина и олиото се дължи на дезинформация, че се чака недостиг и това е допустимо да се случи и с други артикули. По този метод цената им в допълнение се повишава отвън инфлацията. Трябва да има говорене от страна на управляващите към хората и ние това се опитваме да вършим. Хората, които се презапасяват, не си дават сметка, че от време на време им е по-изгодно да пазарят даже и на по-скъпа цена, в сравнение с да се презапасяват със артикули със относително къс период на валидност. Защото, в случай че да вземем за пример съм си купил огромно количество олио за 4 лева литъра и му изтече периода след година, а аз изхвърля останалото количество, ще се окаже, че съм си го купил на по-висока цена. " - сподели Маргаритов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР