Съвместната инициатива на РИОСВ-Русе и Държавна агенция Архиви“ се посвещава

...
Съвместната инициатива на РИОСВ-Русе и Държавна агенция Архиви“ се посвещава
Коментари Харесай

РИОСВ - Русе показа изложба на първите протести за чист въздух

Съвместната самодейност на РИОСВ-Русе и Държавна организация „ Архиви “ се посвещава на 35-годишнината от демонстрацията на „ Майките с количките "

На 23 февруари във фоайето на Регионална ревизия по околната среда и водите - Русе е показана документалната галерия „ Зараждане на гражданското общество в България (1987-1989) “. Съвместната самодейност на РИОСВ-Русе и Държавна организация „ Архиви “ се посвещава на 35-годишнината от демонстрацията на „ Майките с количките “ – емблематичен образец на шест дами за проявена гражданска интензивност, дръзнали да защитят изконното си право на чист въздух.

Изложбата, състояща се от 21 пана, в фотоси и документи от архива споделя за събитията от 1987 до 1989 година, дали подтик на демократичните промени у нас. Подготвена е във връзка на предходна кръгла годишнина, с финансовата поддръжка на министерството на околната среда и водите. Тя е дело на историка и архивист с дълготраен опит доктор Веселина Антонова, готова под научното управление на доцент доктор Михаил Груев – ръководител на Държавна организация „ Архиви “, който участва на събитието.

При откриването на изложбата шефът на РИОСВ-Русе инж. Цонка Христова благодари на ДА „ Архиви “ и персонално на доктор Антонова за взаимната самодейност, за концепцията изложбата да пристигна там където ѝ е мястото, както и за наличния метод, по който са показани събитията от 1987-1989 година Така тези, които идват в постройката, вложители и всички които имат отношение към околната среда могат да се срещнат с експозицията. „ Тези събития не би трябвало да се не помнят, това е началото на демокрацията в България. Познавам тези дами от „ Паркстрой “, с които се гордея, които на 10 февруари излезнаха да стачкуват, макар че бяха заплашвани “, добави още Христова.

„ За нас това е опция да се върнем към едно време, което ни дава доста поучения. В резултат на смелостта на шест дами, на тяхната гражданска позиция, без възторг, те сложиха началото на зараждането на гражданското общество “, сподели при откриването на експозицията ръководителят на ДА „ Архиви “ доцент Груев. Това е и една поука, че с напъните на гражданското общество може да се води война за дела, сподели още доцент Груев.

По време на представянето на изложбата прозвуча част от запис, изработен през януари 1988 година, когато екип на БНР с кореспондент Ина Вълчанова идва в Русе, с цел да опише за хлорните обгазявания. Този запис не е предаван и след 35 години за първи път бе пуснат в ефира на стратегия „ Хоризонт “ във връзка годишнината от първата проява. Записите са непокътнати в Златния фонд на БНР.

Изложбата „ Зараждане на гражданското общество в България (1987-1989) “ ще бъде разположение на посетителите в административната постройка на екоинспекцията в границите на два месеца. Публикувана е и на интернет страницата на РИОСВ-Русе:
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР