Съветски пилот, чийто самолет е бил свален в Афганистан през

...
Съветски пилот, чийто самолет е бил свален в Афганистан през
Коментари Харесай

Руски пилот, чийто самолет е свален през 1987 г. в Афганистан, е жив, иска да се върне в родината си

Съветски водач, чийто аероплан е бил свален в Афганистан през 1987 година, е открит жив и здрав и желае да се върне в родната си страна, съобщи Франс прес, като се базира на известие на съветските военни.

Ръководителят на съветските парашутисти Валерий Востротин дефинира като удивително това, че водачът е оживял и през днешния ден е жив и здрав, предава Българска телеграфна агенция.

Самолетът е бил свален през 1987 година, Сега водачът евентуално би трябвало да е минимум на 60 години. Той се намира евентуално в Пакистан, тъй като всички лагери за руски пленници бяха там, споделя осведомен източник, поискал да резервира анонимност.

Намесата на руските военни в Афганистан продължи от 1979 година до 1989 година Когато те се изтеглиха към 300 руски военни бяха считани за изчезнали. Оттогава към 30 бяха открити с помощта на напъните на техните фамилии и на Комитета за някогашните руски военнослужещи. Повечето от тях се върнаха в родните си страни.

Откритият водач на аероплан, чието име към този момент не се разкрива, също желае да се върне в родната си страна, споделя Вячеслав Калинин, заместник-директор на организация на ветераните. Според него в този момент се водят договаряния с афганистански дипломати, с цел да се удостовери самоличността му и да се провежда неговото репатриране.

Учудващо е, че той е оживял освен при свалянето на самолета му от муджахидините, само че и, че в продължение на десетилетия не е имало никаква информация за него, споделя Калинин.

Предният открит руски боен бе украинец - Игор Билокуров, арестуван от афганистанците през 1988 година и открит предишния март инцидентно в Северен Афганистан от украинска научна експедиция. През 2013 година боецът Бахредин Хакимов, роден в Узбекистан, бе открит жив и здрав в Афганистан. Тежко ранен през 1980 година, той е бил избавен от цивилни афганистанци и останал в страната, откакто сменил името си. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР