Съветът за сигурност на ООН всъщност се превърна в заложник

...
Съветът за сигурност на ООН всъщност се превърна в заложник
Коментари Харесай

Василий Небензя: САЩ превърнаха СС на ООН в заложник на близкоизточната си политика

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации в действителност се трансформира в пленник на американската близкоизточна политика. Това съобщи в сряда непрекъснатият представител на Русия в Организация на обединените нации Василий Небензя, представен от ТАСС. Така той разяснява ветото на Съединени американски щати по въпроса за приемането на Палестина в международната организация.

" Изключително съжаляваме за сходни дейности на нашите американски сътрудници. Те безусловно не отразяват кардиналната позиция, заета от останалите членове на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, които за тези шест месеца в действителност се трансфораха в заложници на Съединени американски щати във връзка с Близкия изток ", сподели той по време на съвещание на Общото заседание.

То бе отдадено на ветото на Съединени американски щати върху проекторезолюцията на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации за приемането на Палестина като пълновръстен член на международната организация.

Припомняме, че в края на април Съединени американски щати използваха правото си на несъгласие в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации и блокираха алжирската проекторезолюция за приемането на Палестина като пълновръстен член на международната организация.

През септември 2011 година Палестина кандидатства за присъединение към организацията като пълновръстен член. Тогава обаче тя не съумя да получи поддръжката на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Съединените щати оповестиха желанието си да наложат несъгласие на резолюцията, в случай че тя бъде утвърдена от други непрекъснати членки.

Вашингтон счита, че пълноправното присъединение на Палестина към Организация на обединените нации е допустимо единствено след използването на двудържавно решение на палестинско-израелския спор. Палестинските управляващи избраха да спрат този въпрос и да останат в международната организация като непрекъснат наблюдаващ.

Процесът на приемане на страна в участие в Организация на обединените нации се прави с решение на Общото заседание по рекомендация на Съвета за сигурност. За да получи рекомендация, кандидатурата на дадена страна би трябвало да бъде гласувана от 9 от 15-те членове на Съвета за сигурност. Никой от непрекъснатите членове на органа (Великобритания, Китай, Русия, Съединени американски щати и Франция) не би трябвало да гласоподава срещу.

След това въпросът се внася в Общото заседание, където заявката би трябвало да получи две трети от гласовете.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР