Съветът за сигурност на ООН отхвърли в четвъртък предложения от

...
Съветът за сигурност на ООН отхвърли в четвъртък предложения от
Коментари Харесай

Русия и Китай блокираха проекторезолюция срещу КНДР в Съвета за сигурност

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации отхвърли в четвъртък оферти от Съединени американски щати план за резолюция, ориентиран към стягане на глобите против Северна Корея поради изстрелвания на балистични ракети, заяви " Интерфакс ".

Китай и Русия, които имат право на несъгласие в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, гласоподаваха срещу резолюцията. Останалите страни гласоподаваха " за ".

За одобрение на резолюцията са нужни девет гласа от 15 , в това число единогласие на всички непрекъснати членове - Франция, Съединени американски щати, Русия, Китай и Обединеното кралство.

" За страдание, COVID-19 навлезе. Ние имаме вяра, че е изцяло безконтролно да предлагаме нови наказания, когато Северна Корея е изправена пред предизвикателство, което би трябвало, в противен случай, би разрешило да обмислим даването на помощ на страната за превъзмогването му ", сподели Василий Небензя, непрекъснат представител на Руската федерация в Организация на обединените нации на съвещанието на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации за КНДР.
 Съединени американски щати работят с Южна Корея, с цел да решат севернокорейския проблем
Съединени американски щати работят с Южна Корея, с цел да решат севернокорейския проблем

След провокациите на КНДР

Той акцентира, че " въвеждането на нови наказания против КНДР е задънена улица " .

" Нашите апели за превръщането му в изказване на ръководителя на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации не бяха чути ", сподели Небензя.

Посланикът на Китай в Организация на обединените нации Джан Джун поддържа Небензя, като сподели, че Пекин се надява , че Съединени американски щати ще заменят проекторезолюцията си с изказване на ръководителя на Съвета за сигурност.

" Както беше посочено в предходните резолюции на Съвета, Съветът за сигурност би трябвало да предприеме дейности, в случай че има ново изстрелване на междуконтинентална балистична ракета, само че какви ограничения би трябвало да бъдат взети, ние би трябвало да решим в границите на съвещания, би трябвало да не бъде подбуден от нито един член на Съвета ", добави той. Посланик на Китай.

От своя страна посланикът на Съединени американски щати в Организация на обединените нации Линда Томас-Гринфийлд, по време на речта си в Съвета за сигурност след гласуването за КНДР, сподели, че Русия и Китай са отказали да разискват оферти текст на резолюцията, макар обстоятелството, че Съединени американски щати, съгласно нея, демонстрира еластичност.

" Те избраха да употребяват правото на несъгласие, вместо да подхващат съответни ограничения. Така че ще би трябвало да се оправдават на Общото заседание на Организация на обединените нации и се притеснявам, че това ще би трябвало да бъде направено през идващите седмици, когато евентуално ще има нови провокации от страна на КНДР ", сподели тя.

Китайският делегат взе думата в отговор и сподели, че Пхенян самичък дефинира позицията си по въпроса за КНДР и тази позиция може да не подхожда на възгледите на Съединени американски щати.

" Имаме лична позиция, ние я дефинираме сами. И тя не би трябвало да се привежда в сходство с позицията на Съединени американски щати по никакъв метод ", сподели Джан Джун.

Според нея Китай може, макар различията със Съединените щати по отношение на Северна Корея, да поддържа американската проекторезолюция.
 Изтребители на Съединени американски щати и Япония респектираха КНДР над Японско море
Изтребители на Съединени американски щати и Япония респектираха КНДР над Японско море

Ответен ход, откакто Северна Корея изстреля три ракети

По-рано медиите, базирайки се на източници, оповестиха, че проекторезолюцията съдържа апели за спомагателни ограничаващи ограничения, които съгласно създателите на документа е трябвало да попречват развиването на ракетни и нуклеарни стратегии в КНДР.

Освен това Съединените щати предложиха да се разшири за КНДР възбрана за изстрелване на балистични ракети и тестване на крилати ракети, както и всички други средства за доставка на нуклеарни оръжия. В текста на плана се приказва и за намаляването на доставките на петрол и нефтопродукти за КНДР.

Северна Корея в сряда изстреля три балистични ракети към Японско море, едната от които беше междуконтинентална. След това южнокорейските външни министри Пак Чин и американският Антъни Блинкън се съгласиха да " работят в тясно съдействие " по време на телефонен диалог, с цел да предизвикват разглеждането в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации на нова резолюция по отношение на изстрелванията на севернокорейски ракети.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР