Съветът за електронни медии (СЕМ) изслуша двама от тримата допуснати

...
Съветът за електронни медии (СЕМ) изслуша двама от тримата допуснати
Коментари Харесай

Какво предложиха пред СЕМ двама от кандидатите за директор на БНР

Съветът за електронни медии (СЕМ) изслуша двама от тримата позволени до финалния стадий претенденти за общоприет шеф на Българското национално радио (БНР). Това са актуалният и.д. шеф Милен Митев и Митко Димитров.

Третият претендент за поста Иво Тодоров ще бъде изслушан във вторник. Медийният регулатор би трябвало да избере новия общоприет шеф на БНР в сряда, 27 октомври. За да бъде определен някой от претендентите, той би трябвало да получи поддръжката на най-малко трима от петимата членове на Съвет за електронни медии.

Документи за присъединяване в състезанието подадоха петима души - Милен Митев, Митко Димитров, Иво Тодоров, Жени Гаджалова и Светослав Костов. Последните двама не бяха позволени до стадия с чуванията. Костов беше общоприет шеф на радиото, само че мандатът му беше преустановен предварително след абсурда със свалянето от ефир на журналиста Силвия Великова и безпрецендентното прекъсване на излъчването на стратегия " Хоризонт ".

До настоящия конкурс се стигна, откакто предходният общоприет шеф на БНР Андон Балтаков подаде оставка, а Съвет за електронни медии я одобри на 4 август. Той стимулира решението си с три аргументи. Едната бе обвързвана с персоналната му сигурност, другата с опитите за бойкот на работата му и последната бе мнението му, че липсва професионална поддръжка на журналистическата колегия в България за това, което прави.

Митев желае смяна във финансирането на публичното радио

Освен повишение на приходите на работещите в БНР, концепцията на и.д. шефа Милен Митев, който е приключил " Право ", планува и нов модел на финансиране на радиото, привързан с публичната му задача, а не с час стратегия, както е в този момент.

" Необходимо е да стартираме от в детайли разписване на публичната задача на радиото. Обществото да каже ясно какво желае от националната си медия и въз основата на това да бъдат оценени разноските за осъществяването на публичната задача и това да бъде методът за образуване на финансирането, тъй като всеки различен случай ще води до риск от недофинансиране на дейностите на БНР ", сподели той.

Като различен собствен приоритет Митев дефинира " преместването на обичайните преимущества и полезности на радиото в цифровия свят ".

" Това са качествената публицистика, изчерпателен разбор, обществена отговорност, многообразието на тематиките и гледните точки, поддръжка на всички групи в дититалния свят и да не се опасяваме да опитвам в нови формати ", уточни той.

Концепцията му планува да бъде изработен мобилна версия на уеб страницата на радиото, като стимулира концепцията си с това, че към 80% от визитите са от телефони. Митев предлага дигитализиране на архива на БНР, като за него да бъде основан специфичен уебсайт.

Той предлага и основаването на комерсиална дирекция в БНР, с цел да се реализиране по-ефективно ръководство на приходите.

Според него би трябвало да се усилят репортажите и да се влага повече в журналистически следствия. Концепцията на Митев планува във всички стратегии на БНР да бъдат основани и екипи за инспекция на обстоятелствата, а първият сходен екип да е за фактчек на тематики, свързани с ковид.

" Днес обществото има потребност от мощни публични медии и с изключение на, че е огромно предизвикателство, пандемията основава и благоприятни условия, защото в изискванията на рецесия хората се обръщат към тях като източник на достоверна и надеждна информация ", уточни Митев.

Преди да стане и.д. шеф, той беше административен началник в радиото.

Димитров предлага БНР да провежда фестивал за българска музика

Митко Димитров, който е лекар по публицистика и учител в ЮЗУ " Неофит Рилски " - Благоевград, и преди се е кандидатирал за поста на общоприет шеф, само че в никакъв случай не е печелил.

Една от концепциите на Димитров е БНР да притегли спомагателни доходи от реклама, спонсорство и планове.

" Допълнителни доходи биха пристигнали в сметките на БНР точно посредством увеличение на рекламната активност, преразглеждането на ценовата политика, която сега съгласно мен. По-активното присъединяване в европейски планове също би привлякло спомагателни средства, с цел да могат да бъдат раздавани по-късно като в допълнение материално стимулиране. Това може да се случи още от началото на идната календарна година ", сподели той.

Концепцията му планува още БНР да провежда фестивал за българска музика, в който интензивно да вземат участие и шестте музикални състава на публичното радио, като първото издание на фестивала да бъде още идната година.

Димитров предлага още след централната емисия вести по " Хоризонт " да има коментара графа. Друга негова концепция е в БНР да има повече тематични излъчвания.

Друго предложение е в БНР да се сътвори школа за публицисти, в която участващите да се образоват на журналистически правила и езикови стандарти. По думите на Димитров тази школа ще способства и за образование и разкриване на нови фрагменти в публичното радио.

Той счита, че би трябвало да бъдат направени и промени в Закона за радиото и малкия екран, с които да се изравнят мандатите на генералните шефове и на управителните препоръки в БНР и Българска национална телевизия. Идеята е когато генералният шеф подаде оставка предварително, с него да си потегля и шефът съвет. В момента това не е по този начин.

Според Димитров приоритет би трябвало да е софтуерното и техническо обновяване в радиото.

Той акцентира и на битката с дезинформацията.

Членът на Съвет за електронни медии Галина Георгиева изиска пояснение от Димитров за статус, в който е разкритикувал медийния регулатор. Той изясни, че подлага на критика и хвали, когато има причина за това.

Председателят на Съвет за електронни медии Бетина Жотева зададе по три идентични въпроса на двамата претенденти – дали имат зелен документ, дали имат компании и дали против тях се води дело. И Митев, и Димитров дадоха отговор позитивно на първия въпрос и негативно на втория и третия.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР