Съветът за електронни медии не успя да избере нов генерален

...
Съветът за електронни медии не успя да избере нов генерален
Коментари Харесай

СЕМ не избра нов шеф на БНТ след първото гласуване

Съветът за електронни медии не съумя да избере нов общоприет шеф на Българска национална телевизия след първото гласоподаване в процедурата, която върви сега. При първия избор нито един от 8-те участници в състезанието не събра нужните три от общо пет гласа, колкото са членовете на Съвет за електронни медии. След час ще се организира второ съвещание, на която те ще гласоподават още веднъж. Ако след второто и възможното след третото пресяване още веднъж никой не събере три гласа, състезанието ще бъде преустановен и настоящият началник на Българска национална телевизия Емил Кошлуков ще остане като краткотраен общоприет шеф. 

При първото броене един глас събра някогашния началник на новинарите в Би Ти Ви Венелин Петков. Неговата кандидатура бе подкрепена от един от най-новите членове на Съвет за електронни медии от квотата на Народното събрание – някогашният водещ в „ Дарик радио “ Пролет Велкова. Велкова стана част от Съвет за електронни медии преди към месец по предложение на „ Демократична България “. Нейният сътрудник от парламентарната квота - юристът Симона Велева, гласоподава за някогашния юрист Ирина Величкова. Велева влезе в Съвет за електронни медии като номинация на „ Продължаваме промяната “.

Много забавен в този стадий обаче се оказа вотът на някогашния кореспондент в Би Ти Ви Габриела Наплатанова. Тя гласоподава „ въздържал се “, макар че призна, че най-вече е харесала концепциите и предложенията на Венелин Петков за Българска национална телевизия. Наплатанова стимулира решението си с това, че не желае да бъде обвиняване в пристрастия към някогашния си началник в частната телевизия.

Председателят на Съвет за електронни медии Соня Момчилова също не поддържа нито един от претендентите. Според нея в състезанието не се е явил индивида, който е в положение да разсъни " спящия исполин ", както през вчерашния ден Венелин Петков назова публичната медия. Тя изрази вяра, че подобаващият претендент ще се появи в една последваща процедура.    

Най-старият член на съвета Галина Георгиева, която е в него от 2019 година по предложение на ГЕРБ и с гласовете на Движение за права и свободи, гласоподава за настоящия началник на националната телевизия Емил Кошлуков.

Останалите претенденти за нов шеф на Българска национална телевизия са спортният публицист Сашо Йовков, членът на УС на малкия екран Василена Матакева,  директорът на БНР в Кърджали Красимир Ангелов и преподавателят в Софийския университет Светлана Божилова.

Предстои ново гласоподаване в Съвет за електронни медии, очаквайте детайлности!
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР