Съветът на Европейския съюз по земеделие и рибарство и Европейският

...
Съветът на Европейския съюз по земеделие и рибарство и Европейският
Коментари Харесай

Европейските институции не се разбраха за реформата на селскостопанската политика

Съветът на Европейския съюз по земеделие и риболовство и Европейският парламент не реализираха съглашение в договарянията по пакета за промяната на Общата селскостопанска политика. Това заяви земеделският министър проф. доктор Христо Бозуков рано тази заран от Брюксел, откакто диалозите сред страните бяха прекратени.

Заседанието на Съвета на министрите на Европейски Съюз по земеделие и риболовство продължи две денонощия, като в последна сметка не беше реализирано единодушие в полемиката по пакета за промяната на ОСП след 2020 година

На договарянията Бозуков очерта така наречен " червени линии " за страната ни. По негови думи най-важните цели за България в новата ОСП 2023-2027 година остават Преходната национална помощ и обвързаната поддръжка . Той изясни, че опцията за смяна на референтния интервал за Преходната национална помощ ще разреши по-добро ориентиране на подпомагането. Отворен обаче оставал въпросът за опазване на 50% бюджет от равнищата й от 2013 година По отношение на Обвързаната поддръжка 13+2% е най-ниското равнище, което бихме могли да подкрепим, уточни министърът.
 Не се разбрахме с Европейска комисия за селскостопанската политика след 2020 година
Не се разбрахме с Европейска комисия за селскостопанската политика след 2020 година

България желае да се резервира използването на преходната национална помощ

Той съобщи и че поддържаме заделянето на 20% от средствата за директни заплащания за екосхеми с обучителна фаза за първите 2 години и еластичност за прекачване на неусвоените средства към други схеми - за директни заплащания и развиване на селските региони.

Бозуков настоя да бъде непокътнато настоящото равнище от 30% бюджет за интервенции, свързани с околна среда и климат, които да включват заплащания за региони с естествени и други ограничавания. При определянето на минималния наложителен предел за финансиране на тези интервенции по негови думи би трябвало да се вземе поради стартовата позиция и съответните условия в страните членки.

Страната ни е подкрепила наложителното използване на преразпределително заплащане, както и предвиждането на опция за отразяване на спецификите на структурата на стопанствата във всяка от страните от Европейски Съюз. Министърът изясни, че п редложението на председателството за най-малък % от 7,5% преразпределение на заплащанията е уравновесеното решение. Той разясни, че опасенията на страната ни са, че паралелното завишаване на бюджетите за екосхеми и за преразпределителни заплащания ще доведат до понижаване на базовото заплащане, което е главната форма за поддръжка на прихода на фермерите.

България е и за опазване на не по-високо от 15% ниво на разноските по оперативните стратегии за интервенции , свързани с екологични цели. По този метод равнището ще бъде действително изпълнимо от организациите на производители.

Земеделският министър уточни, че настояванията ни са европейското финансиране за организации и групи в други браншове, отвън бранша на плодовете и зеленчуците, да се резервира на 10% от цената на предлаганата на пазара продукция от всяка група или организация на производители.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР