Съветът на ЕС ще обсъди утре на второ извънредно заседание

...
Съветът на ЕС ще обсъди утре на второ извънредно заседание
Коментари Харесай

Европейските правителства обсъждат мерките за овладяване на енергийната криза

Съветът на Европейски Съюз ще разиска на следващия ден на второ изключително съвещание за септември ограниченията за преодоляване на енергийната рецесия, предава Българска телеграфна агенция.

Предвижда се министрите да се произнесат по предложенията на Европейската комисия за ограничение на потреблението на ток, както и за ориентиране на свърхпечалбите на производителите на сила към обезщетяване на най-засегнатите семейства и производства, съгласно дневния ред на идното съвещание.

Енергийните цени в Европейски Съюз порастват от 2021 година, само че ситуацията бе в допълнение усложнена от войната, която Русия предприе против Украйна, се отбелязва в известие на Съвета.

Европейска комисия предложи по-рано този месец страните от Европейски Съюз да лимитират потреблението на ток с 10 на 100, както и с 5 % в най-натоварените часове.

Предвижда се министрите да обсъдят също оферти за преодоляване на високите цени на газа, като председателстващата Съвета на Европейски Съюз Чехия е подготвила обзор на опциите за въвеждане на таван на стойностите за търговия с това гориво.

Очаква се ограниченията, препоръчани от Европейска комисия във връзка с потреблението на ток и компенсациите, да бъдат утвърдени в идващите дни. Предвижда се решенията да бъдат признати преди съвещанието на държавните и държавните ръководители от Европейски Съюз, планувано за 7 октомври в Прага.

Съветът на Европейски Съюз ще разиска на следващия ден също по този начин пробивите в газопровода " Северен поток " и ще се запознае с данни от Дания, Германия и Швеция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР