Съветът на ЕС прие решения да създаде мисия за обучение

...
Съветът на ЕС прие решения да създаде мисия за обучение
Коментари Харесай

ЕС създава мисия за обучение на украински военни и отпуска 500 млн. евро за Украйна

Съветът на Европейски Съюз одобри решения да сътвори задача за образование на украински военни, както и да отпусне още 500 милиарда евро средства за въоръжаването на украинските сили. Това стана ясно в понеделник на среща на външните министри на Европейски Съюз в Люксембург.

Това е шести пакет от помощи, който Европейски Съюз отпуска на Украйна по линия на Европейския механизъм за поддръжка на мира. С тази сума общата европейска военна помощ за Киев доближава 3,1 млрд евро. От отпуснатите средства в понеделник 10 милиона евро ще бъдат ориентирани за персонални защитни средства, а останалите ще бъдат за оръжие. Уточнява се, че типът на помощите е съгласуван с настояванията на управляващите в Киев.

Новата обучителна задача цели възстановяване на отбранителните качества на украинските сили, както и съгласуването на оказваната европейска помощ. Мисията ще работи на територията на страните членки на Европейски Съюз, а командването ѝ ще бъде в Брюксел. Първоначално се планува задачата да продължи две години и да разполага с бюджет от близо 107 милиона евро.

Новината идва на фона на втори обстрел над украинската столица Киев в границите на седмица. По-рано денем беше обявено за съветски офанзиви с десетки ирански безпилотни дронове в града, при които са починали трима души. Непредизвиканата съветска експанзия в Украйна продължава над седем месеца и докара до хиляди жертви и милиони украински емигранти.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР