Съветът на директорите на Държавната консолидационна компания (ДКК) е намален

...
Съветът на директорите на Държавната консолидационна компания (ДКК) е намален
Коментари Харесай

По-малък борд с по-ниски заплати ще управлява ДКК

Съветът на шефовете на Държавната консолидационна компания (ДКК) е понижен и в него влизат общо петима членове, определени след конкурс, оповестиха от Министерството на стопанската система.

В Търговския указател като изпълнителен шеф на ДКК е вписан Константин Стойчев, а като членове - Теодора Стоянова, Елена Болтаджиева, Десислава Чалъмова и Асен Ненчев.

С решение на министъра на стопанската система Богдан Богданов от октомври 2023 година те ще получават и по-малки заплати от предходните управления, а представителни разноски до 5 хиляди лева годишно ще може да употребява единствено изпълнителният шеф.

Рокадите в ДКК, под чиято шапка са десетки държавни сдружения като " ВМЗ Сопот ", " Ел Би Булгарикум " и " Кинтекс ", бяха оповестени още през август предходната година. Тогава беше назначено краткотрайно управление за период от половин година до провеждането на конкурс за непрекъснат ръб.

По същото време стана ясно, че в компанията не е представяла финансови доклади за 2021 и за 2022 година и че огромна част от сдруженията към ДКК нямат утвърдени бизнес стратегии, макар условията в Закона за обществените предприятия.

От министерството на стопанската система, под чиято шапка е ДКК, в този момент регистрират, че през миналите месеци стратегиите на всички сдружения са били обновени или са били основани нови с ясни цели, механизми за надзор и цели.

" Продължаваме да работим за ефикасното ръководство, транспарантното разходване на средства и бъдещото развиване на държавните предприятия към ДКК, " сподели министър (Богданов.

След като през януари се обмисляше даже закриване на ДКК, стартира разбор на активността и сега се работи по преструктурирането на компанията, тъй че да се подсигуряват работните места на заетите в сдруженията 5500 души.

От министерството на стопанската система споделят още, че към този момент са възобновени 45 млн. лв. от неосъществения градеж на държавен комплекс - план от времето на ГЕРБ. Изцяло е погасен заемът на ДКК към Българската банка за развиване в размер на 126,4 млн. лева

" Кредитното обвързване е насъбрано сред 2018 година и 2020 година и по него немалка част от държавните предприятия към ДКК бяха заложени като обезпечения. Това поставяше под риск развиването на стратегически активи за страната, каквито са " Ел Би Булгарикум ", " Китекс ", " Нити " и други предприятията под шапката на ДКК, ” прецизират от министерството.

От началото на този месец към този момент са заличени всички залози върху акциите, които са направени в минали години на тези сдружения, и те към този момент ще могат да внасят дял в бюджета, в случай че са на облага.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР