Саудитският монарх Салман бин Абдул Азиз Ал Сауд и иракския

...
Саудитският монарх Салман бин Абдул Азиз Ал Сауд и иракския
Коментари Харесай

Саудитска Арабия и Ирак създават координационен съвет



Саудитският монарх Салман бин Абдул Азиз Ал Сауд и иракския министър председател Хайдар ал-Абади подписаха меморандум за основаването на Координационния съвет на двете страни, показва изказване, публикувано от кабинета на иракския министър председател, представено от ТАСС.

По време на церемонията, документът е наименуван " повратна точка в развиването на съдействието и подсилване на двустранните връзки " сред двете страни във всички области.

" Ние имаме вяра в нуждата да се постави завършек на въоръжените спорове и политическа интервенция в делата на други страни ", разяснява ал-Абади и добавя, че е време да " стартира нов стадий на цялостно съдействие и икономическа интеграция " в района.

Саудитският монарх удостовери поддръжката си за стабилността и сигурността на Ирак, като уточни, че страните са обвързани с исторически и приятелски връзки, а освен общи граници и ползи. Той поздрави също ал-Абади за достиженията на Ирак в премахването на терористичната група " Ислямска страна ".

Саудитска Арабия възобнови работата на своето посолство в Ирак през 2016 година Дипломатическа задача бе затворена в отговор на нахлуването на иракските войски в Кувейт и последвалото войната в Персийския залив от 1991 година, в която Саудитска Арабия взе участие на страната на интернационалната коалиция.

На 18 октомври Саудитска Арабия възобнови прекъснатият въздушен трафик преди 27 години. Очаква се в близко бъдеще контролните пунктове на границата с Ирак да се отворят и да се усили двустранната търговия.

Саудитска Арабия е първата спирка от обиколката на иракския министър председател в страните от района, по време на която той ще посети Йордания, Египет и Турция.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР