Саудитска Арабия призова за справедливо решение на палестинската кауза, за

...
Саудитска Арабия призова за справедливо решение на палестинската кауза, за
Коментари Харесай

Саудитска Арабия призова за независима палестинска държава в реч пред ООН

Саудитска Арабия прикани за заслужено решение на палестинската идея , с цел да се подсигурява сигурността в района на Близкия изток, предава Анадолската организация.

" Сигурността на района на Близкия изток изисква ускорено търсене на заслужено и всеобхватно решение на палестинския въпрос ", сподели външният министър принц Фейсал бин Фархан в тирада пред 78-ата сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк.

" Това решение би трябвало да бъде построено върху основата на интернационалните резолюции за легитимност и Арабската мирна самодейност, гарантиращи правото на палестинския народ да сътвори своя самостоятелна страна въз основа на границите от 1967 година, с Източен Йерусалим като нейна столица ", добави той.

През 1993 година Организацията за избавление на Палестина (ООП) и Израел подписаха Споразуменията от Осло, които дадоха на палестинците форма на гражданско ръководство . Преговорите обаче не съумяха да завършат с спокойно съглашение, водещо до основаването на палестинска страна.
 Саудитска Арабия към този момент отсрочва доближаването с Израел
Саудитска Арабия към този момент отсрочва доближаването с Израел

Заради спора с " Хамас "

Спонсорираните от Съединени американски щати мирни договаряния сред палестинци и израелци, защото Тел Авив отхвърли да спре построяването на селища и да освободи.

Първият саудитски посланик повтори отхвърлянето и осъждането на кралството на " всички едностранни дейности, считани за нарушавания и груби нарушавания на всички интернационалните закони ".

" Тези дейности способстват за подкопаването на районните и интернационалните мирни старания и попречват пътищата за политически решения ", добави той.

Речта на Организация на обединените нации пристигна на фона на възходящите спекулации по отношение на евентуално съглашение за нормализиране с посредничеството на Съединени американски щати сред Саудитска Арабия и Израел.

Рияд упорства, че всяка договорка с Израел би трябвало да включва съставен елемент, насърчаващ напъните за основаване на палестинска страна , отстъпки, които Израел до момента изрично отхвърля.
 Китай: Законните национални права на палестинския народ не са обезпечени
Китай: Законните национални права на палестинския народ не са обезпечени

Китай и Русия споделят една и съща позиция по въпроса за Палестина
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР