Саудитска Арабия предложи на шиитските бунтовници в Йемен всеобхватно спиране

...
Саудитска Арабия предложи на шиитските бунтовници в Йемен всеобхватно спиране
Коментари Харесай

Саудитска Арабия предложи на хусите спиране на огъня в Йемен

Саудитска Арабия предложи на шиитските бунтовници в Йемен " всеобхватно " прекъсване на огъня . Това е част от оферти за преустановяване на пагубния спор , който продължава шеста година, осведомят Агенция Франс Прес и АП.

Предложенията включват " всеобхватно прекъсване на огъня в страната под надзора на Организация на обединените нации ", се споделя в известие на държавното управление, а също отваряне на огромно летище в столицата.
 Рияд упрекна Иран, че доставя безпилотници и ракети на хусите в Йемен
Рияд упрекна Иран, че доставя безпилотници и ракети на хусите в Йемен

Съединени американски щати оповестиха, че остават ангажирани за отбраната на Саудитска Арабия

Това се случва на фона на засилените дейности на хусите, които напоследък зачестиха ударите по саудитски рафинерии с безпилотни самолети и ракети.

Миналата година Рияд разгласи едностранно прекъсване на огъня, което се провали. През уикенда бе обявено за интензивни конфликти към значимия град Мариб. Водената от Саудитска Арабия коалиция бомбардира столицата Сана в неделя.

" Сега всичко зависи от хусите ", съобщи на конференция в Рияд външният министър на Саудитска Арабия Фейсал бин Фархан. " Хусите би трябвало да решат дали слагат ползите си преди всичко , или ползите на Иран преди всичко ", акцентира той.
 Донорската конференция за Йемен събра по-малко от половината средства
Донорската конференция за Йемен събра по-малко от половината средства

Организация на обединените нации желае да се избегне най-тржкият апетит, който светът е виждал от десетилетия насам

Монархията прави две отстъпки в проекта, само че не извършва всички претенции на хусите. Първото е отваряне на интернационалното летище в Сана, което не е изпълнявало постоянни полети от 2015 година Второто е събиране на налози, митнически и други такси на пристанището в Ходейда, до момента в който внасяният нефт ще бъде подложен на обща сметка на Централната банка на Йемен. До тези пари ще имат достъп хусите и признаното държавно управление в Йемен за погашение на заплатите на служителите и за други стратегии.

Не е ясно дали хусите ще одобряват предложенията на Рияд.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР