Саудитска Арабия обяви втората фаза на войната за цените на

...
Саудитска Арабия обяви втората фаза на войната за цените на
Коментари Харесай

Рияд ще наводни пазарите с петрол

Саудитска Арабия разгласи втората фаза на войната за цените на петрола на 10 март с обещанието да стартира да доставя на пазара рекордните 12.3 млн. барела черно злато дневно от 1 април. Увеличението на предлагането, което е с 25% над изпомпаните през февруари количества от към 9.7 млн. барела дневно, надвишава оптималния резистентен потенциал на саудитския петролен колос "Арамко ". Това навежда на мисълта, че кралството може да посегне и на стратегическите си запаси, с цел да натисне колкото е допустимо по-надолу цените на суровината като наводни пазара с нефт. Това е последната маневра от избухналия в края на предходната седмица сериозен спор сред Москва и Рияд, свалил цената на черното злато с повече от 30 % на 9 март. Ден по-късно петролните котировки започнаха да се възвръщат и компенсираха една трета от изгубеното.

Русия отговори на враждебните дейности на Саудитска Арабия в границите на минути. Руският енергиен министър Александър Новак разгласи, че страната му има опция да усили дневното си произвеждане с 500 хиляди барела, което значи рекордните 11.8 млн. барела дневно.

Оттук нататък всяка страна ще би трябвало да оцени опциите си да продължи войната.

Саудитска Арабия има по-големи качества за атака с помощта на необработен потенциал от 2 млн. барела дневно. Кралството може да употребява и стратегическите си запаси, с цел да усили предлагането за къс интервал от време, настояват осведомени с обстоятелствата източници. Освен това Рияд разполага и със хранилища покрай Ротердам, Окинава и египетското пристанище Сиди Керир.

Русия няма сходна мрежа, само че пък има преимущество в отбраната. Кремъл може да употребява средства от държавния си фонд, в който има 150 милиарда щ. $, с цел да компенсира спада на бюджетните приходи от експорт на нефт и да поддържа рублата. Тези парични запаси са задоволителни, с цел да покрият изгубени доходи за "шест до 10 години " при цени на петрола сред 25 и 30 щ. $ за барел, твърди съветското министерство на финансите.

Ако цената на петрола вид "Брент " се задържи 35 щ. $ за барел без никакви корекции на саудитските разноски, кралството ще натрупа недостиг в размер на 15% от Брутният вътрешен продукт за 2020-а, а чистите задгранични запаси на страната ще се изчерпят в границите на към пет години, в случай че не се употребяват други източници на финансиране, по сметки на "Абу Даби къмършъл бенк ".

"Банк России " също приготвя защитни ограничения против бъдещи пазарни земетресения, в това число и продажба на задгранична валута в поддръжка на рублата. В допълнение към изгубените 10% от пазарната си оценка от началото на годината до края на предходната седмица, съветската парична единица поевтиня с нови 4.7% по време на предобедната си търговия в Москва на 10 март когато районните пазари възобновиха работата си след формалния неработен 9 март. Решението на централните банкери да стартират овреме продажби на задгранична валута цели да се реализира "по-висока предвидимост на акциите на паричните управляващи и по-ниска амплитуда на съмненията на финансовите пазари поради забележителните промени в международната търговия на черно злато ".

Руското финансово министерство разгласи още на 9 март, че ще стартира да продава задгранична валута, в случай че петролните котировки паднат и се задържат под 42.40 щ. $ за барел - заложеното по закон фискално ниво за стабилизиране на рублата. Подобни покупки обаче не би трябвало да започват преди началото на април, заради което "Банк России " пуска неотложно на пазара средства от личните си запаси и е подготвена да употребява и спомагателни принадлежности в поддръжка на финансовата непоклатимост. До 10 март съветските централни банкери купуваха постоянно задгранична валута от името и за сметка на финансовото министерство за държавния фонд на страната.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР