Саудитска Арабия обмисля да продаде част от огромната си петролна

...
Саудитска Арабия обмисля да продаде част от огромната си петролна
Коментари Харесай

Саудитска Арабия продава дял от петролната си компания на Китай?

Саудитска Арабия обмисля да продаде част от голямата си петролна компания Saudi Aramco на огромен задграничен вложител, като най-вероятно става дума за покупател от Китай, предава CNN. Престолонаследникът на страната Мохамед бин Салман, удостовери, че се обмисля продажба на 1% от най-голямата петролна компания в света Saudi Aramco. Цената на сходен дял би възлиза на към 19 милиарда $, в случай че съдим по пазарната капитализация на петролния колос.

" Има полемика по отношение на придобиването на 1% от Aramco от световен водач на енергийното поле. Това ще бъде доста значима договорка за усилване на продажбите на Aramco в доста огромна страна ", споделя Бин Салман в изявление, излъчено по държавната телевизия на Саудитска Арабия.

Китай е най-големият покупател на саудитски недопечен нефт, като през 2020 година, вносът от Саудитска Арабия е най-голям по отношение на всички останали търговски сътрудници, сочат данните на Главната митническа администрация на Китай.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Може ли петролът да се търгува против няколко $ за барел...

Saudi Aramco има и други огромни клиенти в Азия. В отчет от предишния месец от компанията показват, че влагат в продажбите на недопечен нефт и комерсиалните си интервенции в Китай, Индия, Югоизточна Азия, Япония и Южна Корея.

Потенциален покупател на дял от петролния колос " явно би трябвало да е азиатска национална петролна компания ". " По-голямата част от техния недопечен нефт отива в тази посока ", разяснява Осуалд Клинт, старши анализатор от Bernstein.

Саудитска Арабия продаде дял от Aramco от към 1.7% през 2019 година в най-голямото първично обществено предложение на акции в историята. IPO-то набра сумата от 29.4 милиарда $, които би трябвало да оказват помощ за саудитския проект " Визия 2030 ", който планува понижаване на зависимостта на кралството от петрола и насърчаване на други стопански браншове. По това време Aramco струваше 1.7 трилиона $.



Но частичната приватизация, която се случи посредством фондовата борса в Рияд, разчиташе главно на локални и районни вложители, което попречи да се набере в началото заложената сума от 100 милиарда $. Евентуална продажба на част от петролния колос на задграничен вложител може да набави повече средства в поддръжка на " Визия 2030 ".

Междувременно петролните компании в Съединени американски щати и Европа се пробват да се откъснат от главния си бизнес, инвестирайки съществени средства в планове за възобновима сила.

Големи институционални вложители също се пробват да създадат портфолиото си неутрално във връзка с въглеродните излъчвания. Възходът на шистовия нефт през последните години значи, че Съединени американски щати имат високо равнище на енергийна самостоятелност и малко упоритости да се нареждат в Близкия Изток, споделя Хаснаин Малик, началник финансова тактика за разрастващите се пазари в дубайската капиталова банка Tellimer.

" Китай... може да види опция да задълбочи личните си взаимоотношения ", споделя Малик. Ползите да притежаваш сходен дребен дял в национална компания на друга страна са неразбираеми, счита специалистът, намеквайки, че всяка сходна договорка по-скоро се базира на геополитически ползи, в сравнение с стопански такива.



По информация на Financial Times, Саудитска Арабия е провела диалози с Reliance Industries, компанията на индийския милиардер Мукеш Амбани, за придобиване на дял в дъщерно сдружение за пречистване и нефтохимикали против пари в брой и акции на Aramco.

Въпреки че няколко души настояват, че упомената от Мохамед Бин Салман опция за продажба на дялове може да се отнася за договорката с Reliance, много по-вероятно е да става дума за обособени договаряния с китайски и други вложители, написа финансовото издание.

В изявлението си престолонаследникът показва, че дялове на Aramco могат да бъдат трансферирани към саудитския Фонд за обществени вложения, добавяйки, че.

" Инвестиционните благоприятни условия на Aramco са големи ", показва той. По думите му, детайлите към продажба на дялове на Aramco може да бъдат разкрити след година или две. Акциите на компанията се търгуват на цена от 35.80 риала (9.55 долара), което слага оценка на Aramco от 1.9 трилиона $.

Плановете за диверсификация на саудитската стопанска система бяха ударени от ковид, който понижи по света вследствие на парализата на транспортния бизнес. В резултат на това облагата на Saudi Aramco за 2020 година се стопи на половина до 49 милиарда $.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР