Саудитска Арабия е упражнила натиск над президента на Йемен да

...
Саудитска Арабия е упражнила натиск над президента на Йемен да
Коментари Харесай

Президентът на Йемен подал оставка под натиска на Саудитска Арабия

Саудитска Арабия е упражнила напън над президента на Йемен да подаде оставка по-рано този месец, като той е бил блокиран в дома си, а връзките му с външния свят били лимитирани, съобщи Агенция Франс Прес, базирайки се на обява в " Уолстрийт джърнъл ".

Абд Рабу Мансур Хади разгласи оставката си на 7 април, като съобщи пълномощията си на нов управителен съвет, до момента в който страната влизаше в помирение, довело до рядко преустановяване на продължаващия с години спор.

Цитирайки неназовани саудитски и йеменски представители, " Уолстрийт джърнъл " показва, че престолонаследникът в Рияд принц Мохамед бин Салман предал на Хади писмения декрет, с който той сдава пълномощията си на съвета, състоящ се от осем представители на разнообразни групи в Йемен. Същевременно някои саудитски представители го заплашили да дадат публичност на доказателства за корупция против него, с които разполагали, до момента в който го убеждавали да се отдръпна.

След отдръпването от президентския пост Хади бил блокиран в дома си, като бил отсечен от достъп до телефони, написа " Уолстрийт джърнъл ", позовавайки на саудитски представител. Според различен представител на Рияд Хади бил обнадежден да подаде оставка защото разнообразни йеменски фракции изгубили доверие в способността му да води страната.

Саудитска Арабия приветства оставката на Хади и даде обещание $3 милиарда помощ за потърпевшата от войната прилежаща страна.

Международно приетото държавно управление на Хади от седем години водеше въоръжена битка с подкрепяните от Иран бунтовници хуси, които управляват столицата Сана и огромна част от северната част на страната.

От 2015 година държавното управление получава военна поддръжка от коалиция, водена от Саудитска Арабия.

Хади избяга в Саудитска Арабия същата година, когато бунтовниците се приближиха до последната му опора в пристанищния град Аден.

Войната лиши живота на стотици хиляди души директно или непряко, като провокира по оценката на Организация на обединените нации най-тежката филантропична рецесия в света, като милиони са застрашени от апетит.

Хади сдаде властта на съвета в края на диалози в Рияд с присъединяване на разнообразни фракции, които са против хусите. Бунтовниците бойкотираха срещата, защото била на " вражеска " територия.

Всичко това последва старта на двумесечно преустановяване на огъня, контрактувано с посредничеството на Организация на обединените нации, което породи внимателна вяра, че войната може най-сетне да свърши, показва Агенция Франс Прес.

Хусите обаче нарекоха оставката на Хади " обезверен опит за пренареждане в редиците на наемниците ", воюващи в Йемен. И настояха, че мирът може да пристигна, откакто непознатите сили изоставен.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР