Саудитска Арабия е приключила антикорупционните разследвания срещу стотици магнати и

...
Саудитска Арабия е приключила антикорупционните разследвания срещу стотици магнати и
Коментари Харесай

Саудитска Арабия приключи антикорупционните разследвания, над 200 души бяха задържани

Саудитска Арабия е завършила антикорупционните следствия против стотици магнати и предприемачи, които започнаха през 2017 година, оповестява Би Би Си.
 11 принцове, 4-ма сегашни и десетки някогашни министри задържани за корупция в Саудитска Арабия
Повече от 100 милиарда $ в активи, в това число имущество и парични средства са били възобновени от страната, настояват чиновници на Кралството.

Кампанията бе ориентирана против високопоставени принцове от саудитското кралско семейство, министри и основни предприемачи. Бяха арестувани над 200 министри и предприемачи, следствие стартира и против принц Мохамед бин Салман. 

Прокуратурата не е свалила обвиняванията против 56 души, а осем души са отказали да сключат съглашение и правосъдното произвеждане против тях продължава.

Прочистването на елита на Саудитска Арабия беше голям потрес за системата, споделя редакторът на арабските въпроси на Би Би Си Себастиан Ашер.

Кралският принц в този момент би трябвало да се надява, че „ прочистването “ ще убеди вложителите, че е безвредно да се вложат пари в Саудитска Арабия, разяснява Ашер.

Вълната от арести през ноември 2017 година изненада света и трансформира хотел Ritz-Carlton в столицата Рияд в позлатен затвор за десетките саудитци, арестувани при акцията.

Кралството дефинира задържанията като част от битката против корупцията, до момента в който, съгласно някои наблюдаващи, те бяха за консолидирането на властта на престолонаследника Мохамед бин Салман.

Обвиненията в принуждение и информацията, че арестуваните са били изнудвани да разменят част от активите си против своята независимост, раздрусаха пазара във време, в което Саудитска Арабия ускоряваше напъните си за привличане на задгранични вложения.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР