Саудитска Арабия е една от страните в света, която се

...
Саудитска Арабия е една от страните в света, която се
Коментари Харесай

Един обърнат небостъргач в планина и два успоредни, дълги 170 км - архитектурните чудеса на Саудитска Арабия

Саудитска Арабия е една от страните в света, която се слави със своите грандиозни планове - както в спорта, по този начин и в архитектурата, а и в други сфери. Последното знамение, което към момента е развой на обмисляне, съставлява първият в света " ултра първокласен небостъргач с главата надолу ". Вместо да се извисява стотици метри нагоре в небето, той ще бъде построен в планина с височина над 450 метра.
 Maraya - най-голямата огледална постройка в света, ситуирана посред пустинята в Саудитска Арабия
Maraya - “невидимата ” постройка посред пустинята

Като мираж от стъкло

Архитектурното знамение е част от амбициозния план NEOM, който управляващите в Саудитска Арабия показаха преди шест години. Той включва създаването от нулата на град на бъдещето с повърхност от над 26 хиляди квадратни километра на брега на Червено море. А небостъргачът е кръстен Aquellum и се разказва като " първокласно място, предлагащо на гостите си чувство за футуристичен метод на живот ". И в действителност наподобява като излязъл от научнофантастичен филм.

Сградата е планувана с височина малко над 100 метра и ще комбинира в себе си както всички най-модерни улеснения, които можем да си представим, по този начин и невероятни гледки от всички страни. Фоайето наподобява по-скоро на вход на пещера и е построено в самата планина. А от него се стига както до хотелски стаи и жилища, по този начин и до търговски площи, и до зони за отдих и развлечения.

Saudi Arabia announces another fantasy-land for the Red Sea, Aqaba coast: Aquellum.

If Saudi Arabia can't reign in Iran and the troubles with the Yemeni Houthi terrorists highjacking ships and firing at Saudi Arabia for years Vision2020 won't happen.
— greenprophet (@greenprophet)
Характерно зa горните етажи на този " извърнат " небостъргач е буйната растителност, както и множеството платформи зa наблюдение, от които посетителите могат да се любуват на пейзажите. Интересна част от постройката е и " Генераторът " - пространство, което ще събира няколко лаборатории, в които учените ще дискутират и създават авангардни технологии.

Guided by the vision of internationally acclaimed architects, Aquellum will stand as a testament to cutting-edge design and construction techniques that fully embrace the surrounding nature.
— NEOM (@NEOM)
Ако този небостъргач е повече от впечатляващ, не знаем както тъкмо да опишем една друга постройка, които също е планувано да станат част от авангардния мегаполис NEOM.

The Line е голяма структура от стъкло и метал, състояща се от два паралелно ситуирани един до различен небостъргача с височина 450 метра. Тя се простира на цели 170 км от пустинята до Червено море, планувано е да бъде дом на цели девет милиона души и несъмнено наподобява внушително даже и на фотоси, изясняват от Daily Mail.

Although i'm nearly positive Saudi Arabia's " The Line " city in Neom is certain to fail, I can't help but marvel at how gorgeous and technologically accelerated it looks
— spor is in spain (@sporadicalia)
Нейното построяване обаче съществено тормози природозащитниците. Те показаха мнение, че двата небостъргача с огромните си размери и огледална фасада ще препречат и съществено ще объркат придвижването на мигриращите всяка година птици, които летят сред Европа и Африка.
 Поглед от близко в The Red Sea Project - мегакурортът в Саудитска Арабия за 5 милиарда $
Мегакурортът в Саудитска Арабия за 5 милиарда $

Амбиция, разкош и доста пари

От университета в Кеймбридж дефинират плана за над един трилион $ The Line като един от 15-те най-належащи казуса за запазване през 2024 година А представител на NEOM, представен от The Times твърди, че се водят договаряния по какъв начин да се избегне екологичната опасност и се разисква основаването на специфични тунели, които да сa като пропускателни пунктове, през които птиците да минават умерено и да не престават своя път. Въпреки това на този стадий ориста на най-големия архитектурен план в човешката история към момента е под въпрос.

THE LINE is a sustainable, car-free city in Saudi Arabia, powered by AI, and designed to be zero-carbon. It will accommodate up to 9 million people and prioritize people's needs. The first neighborhood will be completed by 2030.
— sunshine_misty (@sunshine_juno)
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР