Сътрудничеството между Сърбия и България в сферата на доставките на

...
Сътрудничеството между Сърбия и България в сферата на доставките на
Коментари Харесай

Министър Христов разговаря със сръбския си колега за газови и въглищни доставки

Сътрудничеството сред Сърбия и България в областта на доставките на природен газ и въглища – това разискаха в Белград енергийните министри на двете страни Дубравка Джедович и Росен Христов . Те концентрираха диалога и върху напредъка в строителството на интерконектора сред двете страни, като Христов увери, че в българския сектор изцяло се съблюдава строителният график и предложения сътрудника си дружно да инспектират дейностите.

„ Важно е да поддържаме непрекъснат надзор, взаимната работна група прави отлична работа, което е очевидно по напредъка в строителството “, акцентира българският министър.

Интерконекторът е значим за Сърбия , освен осигурявайки спомагателна опция за доставка, само че и за подсилване позицията на страната като директна страна за доставяне с газ на района и Централна Европа, означи от своя страна Джедович.

Втората тематика, която двамата министри разискаха, бе доставката на български въглища от „ Мини Марица-изток “ за сръбски държавни ТЕЦ-ове. Договорът бе удължен предходната седмица за още една година , с индексирани цени. По думите на Христов за българската страна той е от основна значимост освен за активността на мините ни, само че и за превоза, в който са ангажирани няколко държавни сдружения.

Преди това отрасловият ни министър се срещна и с управлението на сръбската държавна енергийна компания EPS . По време на полемиката бяха разисквани потребностите й от импорт на въглища за идните 3 години, както и опцията за по-точен график на доставките, което би разрешило по-ефективно обмисляне на производството и логистиката.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР