Сатиричната комедия Астория“ на младата режисьорка Валерия Минева тръгва на

...
Сатиричната комедия Астория“ на младата режисьорка Валерия Минева тръгва на
Коментари Харесай

Политическата сатира Астория тръгва на национално турне

Сатиричната комедия „ Астория “ на младата режисьорка Валерия Минева потегля на национално турне, научи Lupa.bg. Пиесата на Юра Зойфер се слага за първи път в България и напролет ще гостува в шест български града. Екипът на плана е формиран основно от млади актьори.

Пиесата преглежда значими и настоящи тематики като дезинформацията и неналичието на задоволително сериозна мисъл у обществото ни, които са показани през хумора и гротеската. Спектакълът употребява средствата на клоунадата, кукления и игровия спектакъл, а жанра му е сатирична комедия. Идеята на екипа е през хумора да се обиден значими публични тематики.

В " Астория " вземат участие Калин Зафиров, Димитър Иванов-Мич, Вероника Йорданова Тодорова, Илияз Иляз, Росен Караджов, Ванина Попова, Карина Борисова и Игор Коробко.



Постановката е копродукция на Сдружение " Транзит " и Драматичен спектакъл " Апостол Карамитев " – Димитровград. Предстоящето турне на спектакъла в Сливен, Ямбол, Шумен, Търговище, Карлово и Казанлък ще се реализира с финансовата поддръжка на Национален фонд „ Култура “.

Хупка, един просветен друмник си пожелава друг живот като фантазията му незабелязано стартира да се осъществя, а това го оплита в огромните политически упоритости на Граф Луитполт Марасино. Графът основава подправена страна на име Астория благодарение на благосъстоянието си и остроумието на Хупка.



Новата страна е показана пред обществото като химера. Абсурдната обстановка излиза отвън надзор, когато заслепени от желанието да станат жители на тази идеална страна, голям брой хора стартират да заплащат налози и такси, единствено и единствено, с цел да получат виза.

Измамата донася още благосъстояние и власт на Граф Луитполт, само че и основава безпорядък измежду недоволните „ жители “ на измислената страна, които чакат и нямат самообладание най-накрая да заминат в новата си утопична татковина.



Пиесата „ Астория “ на Юра Зойфер е въодушевена от същински случай. На 17 май 1936 година в лондонски тривиален вестник " Съндей експрес ", a четири дни по-късно и в австрийски ежедневник, излиза известие за мистериозното посолство на Астория.

Служители от разнообразни лондонски посолства решили да си създадат смешка в своите кръгове и си измислили страна Астория, за която учредили посолство с всичките му салтанати – униформа, държавен байрак, народен герб, дипломат, даже приеми и награди. Удоволствието било финансирано от американски милионер.



Година и половина е имало хора, които да имат вяра в една страна, която в действителност не съществува. Тази дипломатическа неистина, Юра Зойфер трансформира в най-горчивата си антиутопия, придавайки ѝ обществен и метафизичен темперамент, тематизирайки казуса за утопията.

Юра Зойфер преглежда по един занимателен, странен метод казуса за дезинформацията и покварата на властта. Пиесата е като погрешно огледало, ориентирано към обществото ни.

Сякаш е едно предизвестие какво може да се случи, в случай че изцяло се откажем от сериозното си мислене и съвест. Спектакълът слага два съществени въпроса - „ Докъде сме подготвени да стигнем, с цел да получим това, което желаеме? “ и „ Доколко обществото ни е податливо за дезинформация и операция? “



Какво ще ти коства, с цел да бъдеш приет и богат? Хупка, един друмник, който просто мечтае да презимува на топло, ще се сблъска челно с властта и парите, с цел да разбере, че от време на време една неистина може да съгради цялостен един нов свят, в който обаче истината няма да коства нищо, а лъжите ще стартират да се търсят от всички. Ще може ли Хупка да спре измамата или щом илюзията е красива, по-лесно е да живем в нея!?

Комедията „ Астория “ е като погрешно огледало ориентирано към обществото ни, което ни демонстрира какъв брой елементарно можем да се оплетем в личните си неистини и до какво води алчността. Една необикновена ирония цялостна с комични обстановки, в която приликата с сегашни лица и събития е изцяло инцидентна, нали?! Всъщност... може би! „ Астория “ звучи по този начин настояща, че хуморът в текста на моменти същински нагарча.



Постановката е осъществена през 2023 година по стратегия „ Дебюти “ на Национален фонд „ Култура “. Преводът на " Астория " е дело на Ана Димова, сценографията е на Михаела Трифонова, музиката е на Петя Габрова. Гримът е на Маша Милкович и Аня Ивкович.

Спектакълът на Валерия Минева имаше министър председатели в София и Димитровград и досега гостува в Габрово, Русе, Бургас, Хасково и Пловдив. Постановката бе част и от „ Русенски дискурси “ 2023 в Драматичен спектакъл „ Сава Огнянов “ в Русе. Международната среща бе отдадена напълно на творчеството на Юра Зойфер, а присъединяване взеха и екипа на Фондация „ Юра Зойфер “ Австрия.

Ето през кои градове минава турнето на " Астория " тази пролет:

Държавен куклен спектакъл Ямбол – 29 март

Държавен куклен спектакъл Търговище – 22 април

Държавен куклено-драматичен спектакъл Шумен – 23 април

Народно читалище „ Васил Левски - 1861 година Карлово – 30 април

Театър „ Любомир Кабакчиев “ Казанлък – 21 май
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР