Сателитни снимки свидетелстват за ново масово гробище край южния украински

...
Сателитни снимки свидетелстват за ново масово гробище край южния украински
Коментари Харесай

Сателитни снимки свидетелстват за ново масово гробище край Мариупол

Сателитни фотоси свидетелстват за ново всеобщо гробище край южния украински град Мариупол. Анализът на изображенията, осъществен от Военновъздушни сили, демонстрира над 1500 нови гробове.

Пристанищният град Мариупол покрай границата с Русия бе съществена стратегическа цел за съветската войска. От началото на войната той е удрян безмилостно от въздуха и от земята, до момента в който бе високомерен през май. Хиляди цивилни са починали и огромна част от града е разрушена, напомня изданието.

Сателитните фотоси Maxar Technologies Inc. демонстрират, че три места за всеобщи погребения покрай Мариупол, ситуирани в Стари Крим, Манхуш и Винохрадне, се разрастват от пролетта. Данните сочат, че от юни до момента там са осъществени още най-малко 1500 погребения. Програмата Panorama на BBC пресмята, че от началото на войната там са заровени повече от 4600 тела.  

Украински управляващи смятат, че минимум 25 000 души са убити в боевете за Мариупол и че 5000-7000 от тях са починали под руините, откакто домовете им са били бомбардирани.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че десетки хиляди цивилни са починали при съветската блокада на Мариупол, само че ще бъде допустимо да се дефинира точният брой на жертвите едвам след деокупацията на града, съобщи Ukrinform.

Междувременно в Изюм стартира работа мобилна ДНК лаборатория, която ще помогне на фамилии да търсят околните си и ще им спести болката от образното идентифициране на телата.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР