Сателитни снимки, публикувани от американската компания Максар текнолъджис, и анализ

...
Сателитни снимки, публикувани от американската компания Максар текнолъджис, и анализ
Коментари Харесай

Франс прес: Сателитни снимки изглежда опровергават руската версия за събитията в Буча

Сателитни фотоси, оповестени от американската компания " Максар текнолъджис ", и разбор на фотографии, направени от Франс прес на място, както наподобява опровергават съветските изказвания, че трупове на хора, в цивилни облекла и открити в украинския град Буча, са били сложени там, откакто съветските сили са напуснали мястото, съобщи Франс прес.

Обвиненията за военни закононарушения и за закононарушения против човечеството (отвличания на цивилни, изнасилвания, мъчения, убийства, безсистемно стреляне по украинки градове), без значение дали са отправени от украинските управляващи, от медиите или от неправителствени организации, се умножиха от началото на съветската инвазия в Украйна на 24 февруари. Русия отхвърля нейни военни да са правили такива издевателства.

На фрагментите на " Максар ", датиращи от средата на март, може да се разграничат няколко натрупа на цивилни, лежащи на улица в Буча или край пътя. Украинската войска си върна контрола върху града едвам преди няколко дни. Украинските управляващи оповестиха през уикенда, че са намерили в Буча доста тела след изтеглянето на съветските сили оттова.

" Тези фрагменти с висока резолюция поддържат неотдавнашните видеозаписи и фотоси в обществените мрежи, които демонстрират трупове по улиците на Буча, изоставени там от няколко седмици ", се споделя в изказване на " Максар ".

Американският в. " Ню Йорк таймс " е анализирал също фрагментите, получени от " Максар " от улица " Яблонска " в Буча, и ги е съпоставил с видеокадри на трупове по тази улица, направени на 1 и 2 април. Анализът демонстрира, че доста от труповете са били там минимум от три седмици, до момента в който съветските сили към момента са направлявали града.

Франс прес също е съумял да се снабди с тези сателитни фрагменти и по този метод да удостовери разбора на " Ню Йорк таймс " и ги е съпоставила с фрагментите, направени на място в събота от екипа на организацията, който видя там труповете на минимум 22 души с облекла на цивилни.

Много тела, присъстващи на сателитни фрагменти, предоставени от " Максар " и датиращи от 19 март, са в същата поза на земята и на същото място и на фотосите на Франс прес направени две седмици по-късно.

Москва отхвърля изрично всички тези изказвания и твърди, че съветското министерство на защитата е разкрило признаци за имитация в фрагментите, показани от украинските управляващи като доказателства за съветските издевателства.

Постоянният представител на Организация на обединените нации Василий Небензя съобщи през вчерашния ден: " Всички тези тела се появяват ненадейно по улиците, лежащи на земята, едно по едно, кой отдясно, кой отляво, някои мърдат, други демонстрират признаци на живот ". Той добави, че става дума за инсценировка, проведена от " украинската военна осведомителна машина ". Но разбор на фрагментите, публикувани в обществените мрежи, като и на фотосите на Франс прес и на свидетелствата на публицисти на място, още веднъж опровергават тази версия.

В акаунта си в Телеграм съветското министерство на защитата подозира по-точно, че две от телата в Буча са помръдвали, като прави тези заключения въз основата на видео, снимано на улица " Яблонска " и качено в интернет на 2 април. Но екип на Франс прес, който беше в Буча на 3 април, снима въпросните две тела, които са неподвижни на същото място и в същата поза, както и на видеото.

Украйна и подкрепяните от Русия сепаратисти се упрекват взаимно за детонация на контейнер с киселина

Украйна и силите на подкрепяните от Русия сепаратисти оповестиха през днешния ден, че контейнер за промишлена киселина е бил взривен в Източна Украйна. Това може да е основало сериозна заплаха за локалните поданици и всяка от двете страни упрекна другата за детонацията, съобщи Ройтерс.

" В Рубижне, Луганска област, съветски войски удариха контейнер с азотна киселина ", заяви в " Телеграм " Давид Арахамия, един от членовете на украинската делегация в договарянията с Русия. Областният шеф на Луганска област написа в свое известие във " Facebook ": " Не излизайте от бомбоубежищата. Ако сте на закрито - затворете прозорците и вратите ".

Луганск е част Донбаския район, където подкрепяни от Русия сепаратисти се борят против украинската войска от 2014 година Въоръжените сили на самообявилата се Луганска национална република оповестиха в " Телеграм ", че " украински националистически обединения " са взривили резервоара с киселина преди да се изтеглят от града. Те прибавиха, че детонацията е провокирала изпускането на рисков облак от токсичен газ.

Засега информацията за детонацията и кой носи отговорност за нея не е била доказана от самостоятелни източници, отбелязва Ройтерс. Западни държавни управления показаха опасения, че Русия или подкрепяните от нея сили биха могли да извършат химическа офанзива в Украйна и да припишат виновността на другата страната в спора. Москва изрази опасения, че Украйна би могла да използва оръжия за всеобщо заличаване.

Москва и Киев размениха по 86 души, заяви съветският омбудсман Татяна Москалкова

Русия и Украйна са направили замяна във формат 86 души против 86 души, заяви през днешния ден пред публицисти омбудсманът на Руската федерация Татяна Москалкова по време на работно посещаване във Владимировска област, съобщи ТАСС.

" Последната замяна беше 86 против 86 ", сподели Москалкова, без да посочи кой е бил в листата за замяна.

Размяната на четирима чиновници на Росатом, които остават в Украйна, е била осуетена в последния миг. Москалкова сподели, че четиримата не са били разменени, тъй като украинската страна упорства за огледално освобождение на украински цивилен лица, техният лист е предаден и сега тя работи върху него.

Освен това, съветската страна работи и за завръщането на моряци и водачи на камиони, останали на украинска територия.

Европейски Съюз гони дипломати от съветското Постоянно посланичество в Брюксел

Върховният представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел заяви, че афишира за личност нон грата няколко дипломати от Постоянното посланичество на Русия към европейските институции.

Той посочи, че Европейски Съюз подхваща спомагателни стъпки в отговор на убийствата в Украйна, за които са виновни Кремъл и съветските войски. Незаконните и разрушителни дейности против сигурността и ползите на Европейски Съюз и на страни от Общността, в това число нарушаванията на Виенската спогодба от 1961 година за дипломатическите връзки, не може да останат без корав отговор, съобщи Борел.

По неговите думи изгонените съветски представители са били заети с действия, които не подхождат на професионалния им статус. Предвижда се през днешния ден съветският непрекъснат представител в Европейски Съюз да бъде привикан за повторно от началото на войната в Украйна, с цел да бъде осведомен с новите решения.

Рига и Талин оповестиха, че отпращат десетки съветски дипломати; Москва се закани да отвърне

Латвия афишира за личност нон грата 13 съветски дипломати и закрива генералните консулства на Русия в Даугавпилс и Лиепая. Това заяви през днешния ден латвийският външен министър Едгарс Ринкевичс в " Туитър ", съобщи ТАСС.

Той разясни, че решението е обвързвано с нападението на Русия против Украйна.

По-рано външното министерство в Рига сподели, че снижава равнището на дипломатическите си връзки с Москва. Говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова сподели, че отговорът на Руската федерация " няма да се бави ".

Правителството на Естония също е решило да гони 14 чиновници от съветското посолство в Талин, в това число седем дипломати, и закрива съветските консулства в Нарва и Тарту, заяви през днешния ден естонското външно министерство.

" Не може в изискванията на протичащото се в Украйна да приказваме за продължение на нормалните връзки, изключително когато Русия съществено нарушава интернационалното право ", съобщи вицепремиерът Мерт Волмер.

И в този случай Захарова съобщи през днешния ден, че " Русия ще даде съответния отговор ".

Няколко европейски страни, измежду които Германия, Дания, Италия, Франция и Швеция, към този момент оповестиха, че гонят съветски дипломати. Вчера Литва експулсира посланика на Руската федерация.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР