Сателитни изображения, получени от Радио Свободна Европа, показват, че предполагаем

...
Сателитни изображения, получени от Радио Свободна Европа, показват, че предполагаем
Коментари Харесай

Лагерът на Вагнер в Беларус се смалява

Сателитни изображения, получени от Радио " Свободна Европа ", демонстрират, че хипотетичен палатков лагер , за който се счита, че е окупиран от войски от съветската наемническа група " Вагнер " покрай беларуското село Цел, се скапва.

Изображенията, направени от Planet Labs на 23 август, демонстрират, че от 273 профилирани военни палатки , всяка от които разполага с до 20 души , за личен състав, 101 са били демонтирани . Това би означавало, че пространството за малко над 2000 бойци Вагнер би било отстранено. Смята се, че към 5000 бойци са били открити на мястото.

Засега не е ясно къде се реалокират палатките и бойците " Вагнер ".

Изображенията от Planet Labs наподобява демонстрират, че процесът на демонтиране на лагера най-вероятно е почнал на 1 август. Изглежда, че измененията засягат единствено палатките, само че не и понижение на военното съоръжение на мястото.

Telegram канали, свързани с " Вагнер ", споделят, че някои от бойците на групата в Беларус са отпътували за Русия на отмора , до момента в който някои са били трансферирани за интервенции в Африка.

Въпреки това е допустимо някои бойци на Вагнер да са били преместени на други места в Беларус, защото предходни изображения на Planet Labs демонстрираха забележими окопи, изкопани на територията на военния полигон Репища, ситуирано на 15 километра от Цел.

Полският министър председател Матеуш Моравецки сподели в края на юли, че до 100 бойци Вагнер може да са били трансферирани в западна Беларус , покрай полския град Сувалки, който се намира на място, което е известно като Сувалкския кулоар - сектор с дължина 80 километра и единствената сухопътна връзка на НАТО с балтийските членове Литва, Латвия и Естония.

Александър Лукашенко отхвърли обвиняването на Моравецки.

Последните изображения от Planet Labs пристигнаха в същия ден, когато съветски авиационни чиновници споделиха, че създателят и водач на Вагнер, Евгений Пригожин, е бил в листата на пасажерите на аероплан , който се разруши в западната Тверска област на Русия, на към 270 километра северно от Москва.

Официални лица към момента не са удостоверили гибелта на Пригожин при злополуката, макар че се твърди, че телата на всичките 10 души на борда на самолета са извадени.

Полският министър председател Матеуш Моравецки реагира на евентуалната гибел на Пригожин, която съгласно него това няма да понижи опасността от войските на " Вагнер ".

" Групата Вагнер ще бъде под управлението на Путин. Нека всеки самичък си отговори на въпроса: ще стане ли опасността по-голяма или по-малка? За мен този въпрос е риторичен ", сподели Моравецки на конференция.

Полското държавно управление неведнъж е предупреждавало съдружниците и обществеността, че преместването на наемниците на Вагнер в Беларус съставлява опасност за Полша.

 Бойци от
Бойци от " Вагнер " към Путин: Дребна кремълска сган

Командири от частната войска се поучават на скрито място
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР