Сателит на НАСА откри сезонни пикове на емисиите на въглероден

...
Сателит на НАСА откри сезонни пикове на емисиите на въглероден
Коментари Харесай

Сателит на НАСА откри сезонния ход на въглеродния диоксид около планетата


Сателит на НАСА откри сезонни пикове на излъчванията на въглероден диоксид (CO2) към Земята. Голямо нарастване има през 2015 година в тропическите райони поради горещото течение Ел Ниньо.

Резултатите от пет проучвания са оповестени в четвъртък в списание „ Сайънс ” (Science). Те са основани на данните от спътника „ Orbiting Carbon Observatory-2" или OCO-2. Спътникът е на американската галактическа организация НАСА, изстрелян през 2014 година.

Целта на тази стратегия е да се изследва циркулацията и еволюцията в атмосферата на въглеродния диоксид от изгарянето на изкопаеми горива и въздействието на растителността на Земята върху изхвърлянето и улавянето на въглеродния диоксид.

„ Данните демонстрират учудващи сезонни промени във въглеродния цикъл в северното полукълбо. Има ясно изразено нарастване на CO2 в атмосферата напролет, което идва от растителността ”, сочи едно от проучванията.

„ Но през зимата производството на СО2 от растенията е минимално, до момента в който разграждането на растенията зарежда производството на въглеродния диоксид когато температурите тръгнат нагоре. Това, комбинирано с продължаващите излъчвания от изгарянето на въглища и други въглеводороди над Китай, Европа и Съединени американски щати изяснява сезонната смяна нагоре през април в северното полукълбо.

С напредването на пролетта и приближаването на лятото, растенията стартират да всмукват още веднъж повече CO2 и заиграват ролята си на резервоари за въглерод.

Друго от проучванията показва по какъв начин екваториалното топло течение Ел Ниньо в Тихия океан, което се появява от време на време, е провокирало през 2015 година доста по-големи излъчвания на въглероден диоксид и доста по-силни в тропиците, в сравнение с през минали години.

Така през 2015 година и при започване на 2016 Ел Ниньо е провокирал изхвърлянето на към 2,5 милиарда тона въглерод повече в атмосферата, в сравнение с през 2011 ” по време на предходното му появаване,

„ Тези данни ни дават опция да определим чистия продан сред Земята и атмосферата в обособените райони по време на годините с деен Ел Ниньо, изяснява Чунжи Лиу от Лабораторията по реактивно придвижване в Пасадена, Калифорния, главен създател в това проучване.

През 2015 и 2016 година спътникът OCO-2 записва повишаване с 50% на въглеродния диоксид в атмосферата в съпоставяне със междинните данни от предишните години.

Данните са сходни на получените от американската организация за проучване на водата и галактическото пространство (NOAA).

Тези рекордни скокове са се оформили макар излъчванията на въглероден диоксид вследствие на човешка активност през 2015-3026 година, който остава стаБилен в световен проект.

В тропическа Азия сезонното нарастване на излъчванията се изяснява с изгарянето на биомаса. /АФП
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР