Състоянието усукване на колянното капаче при куче нарича още пателарна

...
Състоянието усукване на колянното капаче при куче нарича още пателарна
Коментари Харесай

Усукване на колянното капаче при кучетата

Състоянието извъртане на колянното капаче при куче назовава още пателарна луксация и се демонстрира с изместване на колянното капаче от естественото му анатомично място.

Това заболяване може да бъде генетично или добито. Основната генетична причина за извъртане на колянното капаче при кучето е незадоволително дълбока вадичка, където колянното капаче обикновено се плъзга. Това води до лесното му изместване в страни. Ако изместването е във вътрешността към противоположния крак луксацията е медиална, в случай че е в противоположна посока се назовава латерална. Медиалната луксация е по-често срещана.

Освен заради вродени анатомични промени, усукването може да се случи след контузия или след прекалено натоварване. Усукването може да е единствено на едното капаче, само че постоянно се срещат случаи при двете по едно и също време.

Най-често наранени от извъртане на колянното капаче са кучетата от дребните породи, само че и при едри породи кучета не е изключено. При възрастните и затлъстели кучета рискът се усилва.

Предразположени са дребни породи кучета: пудел, померан, йоркширски териер, чихуахуа, френски булдог, мопс, джак ръсел териер и други.

Диагностика на извъртане на колянното капаче при куче

Откриването на това положение се базира на потвърдена неустойчивост на колянното капаче. Вашият ветеринарен доктор може да предложи рентгенова фотография, с цел да ревизира структурата на костите и вероятни промени.

Клинични признаци на извъртане на колянното капаче при куче

Усукването на колянното капаче при куче се демонстрира в 4 степени.

При първата то може да бъде изместено с ръка, само че се връща назад в обикновено състояние при придвижване.

При втора степен се измества понякога и остава усукано до наместване с ръка или опъване на крайника.

Трета степен се характеризира с непрекъснато извъртане, макар че може да се върне с наместване, още веднъж се измества при придвижване.

 Болно куче

При четвърта степен колянното капаче не може да се върне в обикновено състояние по различен метод с изключение на оперативно.

Наблюдава се друга степен на куцота, според от равнището на извъртане. Тъй като в множеството случаи колянното капаче се връща на мястото си при опъване на крайници, стопаните може да виждат, че кучето им върви необичайно с опъване на задните си краката понякога. Или от време на време кучето куца.

Лечение на извъртане на колянното капаче при кучето

Лечението може да е оперативно и консервативно (само с медикаменти), според от степента и положението на животното. Вашият ветеринарен доктор ще реши кой е най-хубавият способ за лекуване на вашето болно куче.

Лекарствените средства включват нестероидни противовъзпалителни, които понижават болката и възпалението, надлежно и куцотата. Ако това не е задоволително, оперативната интервенция може да реши казуса един път за постоянно.

Повторното извъртане след оперативно наместване е допустимо, само че е рядко срещано. При потребност от интервенция под внимание би трябвало да се вземе риска от упойка, възрастта на животното и повода за усукването.

Превенция

Ако кучето ви влиза в рисковата група може да се посъветвате с ветеринар за превантивни ограничения. Най-лесното нещо, над което имате надзор е тежестта на кучето ви. Затлъстяването на кучето натоварва двигателната система и може да докара до затруднения, по тази причина поддържайки фигурата на кучето ви и ще намалите риска.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР