Състоянието на руския товарен космически кораб “Прогрес М-27М, който претърпя

...
Състоянието на руския товарен космически кораб “Прогрес М-27М, който претърпя
Коментари Харесай

Състоянието на авариралия Прогрес остава критично

Състоянието на съветския товарен галактически транспортен съд “Прогрес М-27М ” ”, който претърпя повреда през днешния ден скоро след изстрелването си, остава сериозно до сегашния миг. През последните няколко часа бяха изяснени още елементи към повредата. Шансовете да бъде възобновена работата на кораба са минимални.

По-късно денем беше открита краткотрайна връзка с “Прогрес М-27М ”, при която на Земята беше получено видео от камера на галактическия транспортен съд. Вие може да го изгледате на този линк. Видеото демонстрира, че корабът на практика се върти неконтролируемо. Това е най-лошият вероятен сюжет. Ако корабът се върти неконтролируемо, това значи, че позицията на неговите антени непрестанно се мени и не може да се откри постоянна радиовръзка. Което значи, че не могат да бъдат изпратени команди за запалване на моторите и прекъсване на въртенето. Освен това слънчевите панели не получават съответно осветление и съществува риск от изтощение на батериите.

С оглед на това възможностите за избавление на галактическия транспортен съд са доста ниски, само че опити за обновяване на естествената му активност ще бъдат направени и на следващия ден. Засега скачването с “Международната галактическа станция ” се води “отложено за неопределен срок ”.

Космическите специалисти са сигурни, че загубата на този галактически транспортен съд няма да се отрази значително върху живота на “Международната галактическа станция ”, защото станцията разполага с огромно количество аварийни ресурси за астронавтите и космонавтите.

Полетът на кораба обаче беше от алегорично значение за Русия, защото той бе изстрелян с товар за празнуване на 70-годишнината от Деня на успеха. На борда му се намират Георгиевски ленти, както и копие на Знамето на успеха. Денят на успеха се чества на 9-ти май, само че тази година доста държавни водачи в целия свят няма да почетат празника в Москва като митинг против военната интервенция на Кремъл в Украйна. Президентът на България Росен Плевнелиев също няма да взе участие на този празник.

Аварията на галактическия транспортен съд “Прогрес М-27М ”и фактът, че въпреки всичко Знамето на успеха най-вероятно няма да полети до “Международната галактическа станция ” докара до смешки в галактическите среди. Космически почитатели в съветски конгреси да вземем за пример пускат подбив, че знамето се е разгърнало прибързано и това довело до отклонението на орбитата на галактическия транспортен съд.

Шегувайки се или не, едно е несъмнено – това е следващата тежка повреда за космонавтиката на Русия, която от дълги години е в рецесия и към момента не може да  излезе от нея. Това е и втората загуба на галактически транспортен съд “Прогрес ” в границите на последните пет години, откакто отвод на горна степен на ракета “Союз ” през 2011 година докара до разтрошаване на подобен товарен транспортен съд. През 2011 година беше изгубена и автоматизираната междупланетна станция “Фобос-Грунт ”, която трябваше да лети до спътника на Марс  – Фобос.  От разпадането на Съюз на съветските социалистически републики насам до наши дни Русия към момента няма сполучлива междупланетна задача, до момента в който Европейската организация, Япония, Китай и Индия съумяха да проведат полети до Луната и другите планети.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР