Състоянието на икономиката на България и постепенното възстановяване на икономическите

...
Състоянието на икономиката на България и постепенното възстановяване на икономическите
Коментари Харесай

Пазарният дял на петте ни най-големи банки по размер на активите се увеличава до почти 70 на сто

Състоянието на стопанската система на България и последователното възобновяване на икономическите браншове от пандемията от COVID-19 предопределят активността на банковия бранш през предходната година. Като цяло, 2021 година се характеризира с по-ниски разноски за обезценки и начислени хранителни запаси, увеличени темпове на кредитиране, ниски и негативни лихвени проценти и възстановяване на резултатите на банковия бранш.

Това излиза наяве от годишния информативен материал с съществени акценти върху стопанската система и банковия бранш на България през предходната година, оповестен от Асоциацията на банките в България (АББ). Годишните, както и тримесечните осведомителни материали, се изготвят от направление “Банкова политика и разбори ” на асоциацията.

В изискванията на провокации в икономическата и регулаторна среда банковият бранш продължава да бъде постоянен, доходоносен, с високи равнища на финансова адекватност и ликвидност. Като съществени трендове за банковия бранш се обрисуват ускорените процеси по цифрова промяна, киберсигурност и ръководство на процесите и процедурите, ориентирани към прехода към и постигането на зелена и устойчива стопанска система.

Ръстът на активите на банковия бранш през предходната година е от 9.2% на годишна база, като те доближават 135.4 милиарда лв.. Делът на активите на 25-те банки, опериращи в България, по отношение на Брутният вътрешен продукт за предходната година възлиза на 102%, излиза наяве от оповестения разбор.

Пазарният дял на петте най-големи банки по мярка на активите се усилва до 66.9% от 66.6%, колкото беше към края на 2020 година.

Банките от втора група бележат намаляване на пазарния си дял до 30.1% от 30.2% преди година. Активите на клоновете на задгранични банки понижават от 3.2% до 3% от общите активи на системата.

По отношение на процесите по консолидация - през предходната година белгийската банка „ KBC “ и основаната в Австрия Raiffeisen Bank International подписаха съглашение „ KBC “ да придобие 100% от акциите на „ Райфайзенбанк България “ ЕАД, която е банка от втора група, съгласно класификацията на Българска национална банка.

Към края на декември предходната година делът на заемите и вземанията от общите активи се намалява до 58.2% спрямо 58.9% в края 2020-а. Делът на паричните средства се намалява до 21% от 21.9%, а този на вложенията във финансови принадлежности нараства до 16.7% от 14.6% преди година.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР