Състоялите се на 28 септември в Анкара преговори на президента

...
Състоялите се на 28 септември в Анкара преговори на президента
Коментари Харесай

Турция и Русия договориха общи действия в Сирия

Състоялите се на 28 септември в Анкара договаряния на президента на Турция Реджеп Ердоган с съветския му сътрудник Владимир Путин потвърдиха съвпаденията на позициите на двете страни по основни въпроси. По-конкретно това се отнася за близкоизточното урегулиране.
Пред публицисти след срещата, която продължи общо четири часа, водачите на Турция и Русия поддържаха териториалната целокупност на Ирак и Сирия и показаха подготвеност да продължат взаимната си работа за зоните за деескалация в Сирия.
Ердоган и Путин разискаха и въпросите на икономическото съдействие като означиха увеличението на двустранния стокооборот и растежа на туристическия продан.
Като назова президента на Турция „ приятел”, съветският водач означи, че срещата с „ извънредно работен характер” е дала опция „ в детайли, искрено да се обменят отзиви както по въпросите на двустранното съдействие, по този начин и да се поговори за по-нататъшните ни взаимни дейности в подтекста на урегулиране на сирийската рецесия ”, съобщи БГНЕС.
Според Путин основаването на зони на деескалация в Сирия е увод към прекратяването на войната в Сирия, окончателното заличаване на терористите и връщането на сирийците към мирния живот, към своите родни огнища ”, съобщи съветският държавен глава.
Той заяви, че на срещата е доказана готовността да се продължи работата по основаването на четири зони за деескалация, в това число най-голямата от тях – в провинция Идлиб.
Путин означи, че самодейността за основаването на зони на деескалация е издигната на срещата с Ердоган в Сочи през май. „ Трябва да признаем, че работата за осъществяване на тази концепция не бе по никакъв начин лесна както за страните, въвлечени в сирийския спор, по този начин и за страните гаранти на процеса от Астана – Русия, Турция, Иран”, акцентира съветският водач. Но „ макар компликациите ние въпреки всичко успяхме да реализираме позитивен резултат”.
Президентът на Русия добави още, че счита „ тези договорености за общ и извънредно значим триумф, триумф и на нашия другар господин Ердоган, тъй като той е един от основателите на този процес”.
Според оценките на Путин постигнатите резултати за основаване на зони на деескалация са ”абсолютно кардинални неща, които са значими освен за сирийския народ, освен за района, само че и за целия свят”. „ Ние сътворяваме условия за връщане на бежанците, за връщането им у дома, което е кардинално значимо за активизиране на процеса на търсене на дълготрайно политическо урегулиране в Женева под егидата на ООН”, акцентира Путин.
По време на договарянията Анкара и Москва оповестиха поддръжката си за териториалната целокупност на Ирак и Сирия.
„ Ние с Русия поддържаме териториалната целокупност на Ирак и Сирия. Турция продължава тясното съдействие с Русия за реализиране на политическо решение на рецесията в Сирия”, сподели Ердоган. Той разгласи и нуждата „ да не се дава опция на държавното управление в Иракски Кюрдистан да допусне още по-сериозна грешка”, като имаше поради референдума за независимостта на Иракски Кюрдистан, който се състоя на 25 септември.
Страните са се договорили „ да продължат плътните контакти по линия на министерствата на външните работи, военните и специфичните служби за задачите на задълбочаването на координацията на взаимните дейности за урегулиране на рецесията в Сирия, за решаването на другите районни проблеми”.
„ Преговорите в Астана усилиха доверието сред нашите две страни, належащо е да продължаваме да организираме такива срещи. Кризата в Сирия би трябвало да бъде решена по кротичък път и ще продължаваме да си сътрудничим в тази посока”, съобщи президентът на Турция.
Руският президент означи забележимия прогрес в развиването на икономическото съдействие на Русия и Турция и растежа на туристическия продан .
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР