Съставът на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) може

...
Съставът на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) може
Коментари Харесай

БСП се отказа да номинира кандидати за енергийния регулатор

Съставът на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) може да остане непопълнен откакто през днешния ден Българска социалистическа партия реши да не номинира свои претенденти за овакантените постове.

Обновлението на регулатора се постанова от промени на Закона за енергетиката, признати през 2015 година, съгласно които след третата година от мандата си четирима от членовете би трябвало да бъдат заменени посредством чоп, а отсега нататък всеки от тях ще има 6-годишен мандат.

Жребий, извършен при започване на месеца в парламентарната енергийни комисия, дефинира предварително да бъдат освободени Александър Йорданов (издигнат от Патриотичния фронт), Ремзи Осман (ДПС), Валентин Петков (Реформаторски блок) и Георги Златев (БДЦ).

Днес изтече срокът, в който парламентарните групи можеха да предлагат свои кандидатури, а от уеб страницата на Народното събрание се вижда, че има импортирани единствено две - Движение за права и свободи още веднъж издига Ремзи Осман, а партия " Воля " е припознала досегашния представител на БДЦ Георги Златев и го предлага за нов 6-годишен мандат.

Българска социалистическа партия, която се очакваше да предложи енергийните си специалисти Явор Куюмджиев и Любомир Денев, ненадейно се отхвърли да излъчи свои представители. " Българска социалистическа партия желае промяна на модела на сходен вид ръководство на органите, на взимане на решения от тях. Затова няма по какъв начин ние да предложим претенденти за КЕВР в енергийния бранш. Ние няма да предложим нито един. По кардинални съображения ", съобщи водачът Корнелия Нинова, представена от пресцентъра на партията.

Според обява на " Медиапул " ръководещите от ГЕРБ също няма да издигат претенденти, тъй като техните представители Евгения Харитонова и Светла Тодорова с помощта на жребия резервираха постовете си за още три години.

Според разпоредбите за избора имената на номинираните се разгласяват на уеб страницата на Народното събрание неотложно. В тях не се регламентира съответно хипотезата за по-малко претенденти от вакантните места, само че се прецизира, че в случай че никой от номинираните не бъде определен, ще последва нова процедура.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР