Състав на Варненския апелативен съд потвърди временното задържане под стража

...
Състав на Варненския апелативен съд потвърди временното задържане под стража
Коментари Харесай

Потвърдиха ареста на израелец, издирван за пране на пари в Гватемала

Състав на Варненския апелативен съд удостовери краткотрайното задържане под стража за период от 40 дни във връзка с израелския жител Азаря Л. и остави без почитание жалбата на отбраната му, оповестиха от правораздавателната институция.
В края на предходната седмица Окръжният съд във Варна е определил привременна мярка за неотклонение, откакто се е съобразил с настояването, направено от способен орган на Република Гватемала. Официалното искане до българските управляващи е за задържане на Азаря Л.
Посочени са документи - заповед за задържане, издадена на 13 август 2016 година от първоинстанционен углавен съд в Република Гватемала, от които е видно, че мъжът се търси за осъществени умишлени закононарушения - присъединяване в проведена незаконна група, предоставяне на рушвет на длъжностни лица, които имат отговорно състояние, и пране на пари.
Деянията били осъществени от май 2012 година до ноември 2014 година и са наказуеми както по Наказателния кодекс на Република Гватемала, по този начин и по нашия. Предвиденото наказване за тях в Гватемала е отнемане от независимост за период до 42 години, напомнят от пресслужбата на Апелативния съд.
За да удостовери краткотрайното задържане под стража за период от 40 дни, Апелативният съд във Варна се съобрази с процедурата, планувана в Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест (ЗЕЕЗА) и с производството, което се води против трансграничната проведена престъпност.
Втората правосъдна инстанция показа съществуването на формалните предпоставки за краткотрайно задържане на Азаря Л., което се прави, с цел да се подсигурява наличието му пред съда при гледане на настояването за екстрадиция.
Втората правосъдна инстанция не подложи на разбор и разискване данните всъщност, изпратени от Гватемала. Те ще бъдат коментирани при гледане на настояването на молещата страна за изгонването на лицето. Молбата за екстрадиция би трябвало да дойде в България през идващите 40 дни. Ако това не стане, то израелският жител би трябвало да бъде освободен неотложно.
Днес съдът одобри редица документи от юристите на израелския жител, които удостоверяват здравословния му статус. Касае се за 72-годишен мъж с редица хронични болести, с непрекъснат банкет на медикаменти. Той е напуснал Тел Авив преди няколко дни с постоянен полет, без да има съобщение от израелските управляващи за процедура по реда на Интерпол. Защитата на Азаря Л. съобщи и пред този съд, че в родината му тече следствие за същите действия, направени са били претенции за екстрадиция, само че съдът в Израел ги е отказал.
Адвокатите на чужденеца намират, че Гватемала се пробва да заобиколи нормите на интернационалното право посредством предявяване на алена бюлетина в масивите на Интерпол, макар че са известени за паралелното следствие в Израел.
Семейството на Азаря към този момент е пристигнало в България и е наело жилище във Варна, където той би могъл да търпи по-лека мярка за неотклонение, до момента в който изчаква делото всъщност за предаването му на Гватемала.
След като съобрази всичко показано през днешния ден в правосъдната зала, Варненският апелативен съд откри, че законовите условия за установяване на краткотрайна мярка “задържане под стража” за период от 40 дни във връзка с Азаря Л. са налични.
Задържането на чужденеца има за цел да обезпечи присъединяване му в производството по екстрадиция. Безспорен факт за съда са медицинските документи, които удостоверяват влошеното здраве на възрастния чужденец.
Съдът обаче уточни, че само съдебно-медицинска експертиза може да откри дали здравето му разрешава той да обитава в български затвор, където е настанен. Съдът предложи на отбраната на Азаря да изиска неотложно такава експертна оценка, която да изготви обосновано умозаключение.
В сегашния миг и съгласно този съд единствената мярка за процесуална насила, която подсигурява явяването на Азаря Л. пред съда при гледане на настояването за екстрадиция, е краткотрайното задържане под стража за период от 40 дни.
Определението на Варненския апелативен съд е дефинитивно.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР