Състав на Върховния касационен съд (ВКС) е допуснал за разглеждане

...
Състав на Върховния касационен съд (ВКС) е допуснал за разглеждане
Коментари Харесай

ВКС допусна жалба срещу отказ за юридическа промяна на пола

Състав на Върховния касационен съд (ВКС) е позволил за разглеждане тъжба против отвод на две инстанции за промяна на пола и имената на транссексуален в документите за идентичност, заяви правният уебсайт в петък.

Това се случи макар от края на февруари, съгласно което транссексуалните хора в България не могат юридически да сменят пола си, защото той е " детерминиран по рождение ".

Жалбата може да бъде отхвърлена. Допускането ѝ до разглеждане обаче е пробив, откакто след приемането на тълкувателното решение по-рано през годината сформира на Върховен касационен съд не позволиха до разглеждане делата на за промяна на пола, които са били отказани на първа инстанция.

Жалбата е по същото дело, което докара до постановяването на тълкувателното решение, и е позволена от висшите съдии Мария Иванова (председател на състава), Даниела Стоянова и Любка Андонова.

Тълкувателното решение от февруари. Преди това юридическата промяна на пола беше допустима, като съдиите се позоваваха на Европейската спогодба за правата на индивида (ЕКПЧ), на правосъдната процедура на Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ), както и на Закона за българските документи за идентичност.

Решението на Върховен касационен съд пристигна, откакто през 2021 година Конституционният съд (КС) извърши наложително пояснение на понятието „ пол “, с което на процедура одобри, че то следва да се схваща единствено в биологичния му смисъл, а не и в смисъла на обществена роля.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР