Състав на Административен съд Пазарджик отхвърли оспорването на фирма „Ресурс

...
Състав на Административен съд Пазарджик отхвърли оспорването на фирма „Ресурс
Коментари Харесай

Забрана за добив на волфрам във Велинград

Състав на Административен съд Пазарджик отхвърли оспорването на компания „ Ресурс 1 “ АД на мнението на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Пазарджик, с което не е утвърдено реализирането на капиталово им предложение „ Добив и преправяне на волфрамосъдържащи руди от находище „ Грънчарица център “, находящо се на територията на община Велинград с възложител „ Ресурс 1 “ АД.

В правосъдното решение под председателството на арбитър Георги Петров, излиза наяве, че с писмо на РЗИ – Пазарджик, е посочено, че в информацията, приложена към Доклада за Оценка на въздействието върху околната среда за капиталово предложение не са отразени откритите водохващания от Събирателна деривация „ Бистрица “ на река Грънчарица и нейните притоци, предопределени за питейно-битово водоснабдяване за община Велинград. Посочено е също по този начин, че от графичната документи, приложена към заповедта за основаване на санитарно-охранителните зони (СОЗ)от 25.08.2017 година е открито, че в концесионната повърхност на капиталовото предложение попадат задачите първи пояси на водохващанията на р. Грънчарица, Везьов дол и Трълско дере, както и елементи от вторите им пояси. При това състояние, шефът на РЗИ - Пазарджик е декларирал негативно мнение по показаната документи за оценка на качеството на Доклада по Оценка на въздействието върху околната среда.

В писмо от 18.09.2017г. на Басейнова дирекция „ Източнобеломорски регион “, Пловдив в което, във връзка със същата заповед за основаване на Санитарно-охранителни зони пък е указано, че е належащо да се поправя концесионната повърхност на находище „ Грънчарица Център “, като от нея се изключат площите, наранени от първите пояси на речни водохващания на р. Грънчарица, Везьов дол и Трълско дере Инвестиционното предложение следва да се съобрази със възбраните относими и към вторите пояси на водохващанията.

Наличието в концесионната повърхност за„ Добив и преправяне на волфрамсъдържащи руди от находище „ Грънчарица - Център “, общ. Велинград на водохващания от река Грънчарица, Везьов дол и Трълско дере, от които се подава вода за питейно-битовото водоснабдяване на гр. Велинград и несъобразяването на Доклада по Оценка на въздействието върху околната среда с тези обстоятелства, изключват опцията способния орган – Директора на Регионална инспекция за опазване на околната среда, Пазарджик да постанови позитивен резултат по реализирането на капиталовото предложение,а точно рандеман на волфрам.Независимо от това или по-точно точно поради това, че заповедта за основаване на санитарно-охранителна зона не е влезнала в действие. Като е съобразил това, административния орган е постановил един подобаващ на материалния закон акт. "Той ще следва да бъде оставен в действие ", се споделя в умозаключение в правосъдното решение.

С решението си Административният съд в Пазарджик на процедура стопира добива на волфрам на територията на община Велинград. Усилията на кмета Коев,за основаването на и регистрирането на вододайната зона за питейно-битово водоснабдяване на процедура са основен миг за невъзможността на концесионера да може да стартира рандеман на волфрам във Велинград.

Решението не е дефинитивно и предстои на обжалване пред Върховният административен съд.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР