Съществуват 9 рискови фактори за деменцията, като някои от тях

...
Съществуват 9 рискови фактори за деменцията, като някои от тях
Коментари Харесай

Как може да бъде предотвратена деменцията?

Съществуват 9 рискови фактори за деменцията, като някои от тях могат да бъдат избегнати или най-малко отслабени. Един на всеки три случаи на заболяването се появява в следствие от фактори, произлизащи от стила на живот, които се поддават на смяна. Ето кои са водещите:

- Лошо или никакво образование;

- Загуба на слуха в средата на живота;

- Липса на физическа активност;

- Високо кръвно налягане;

- Диабет от втори тип;

- Затлъстяване;

- Пушене;

- Депресия;

- Социална изолираност.

- Тези рискови фактори са виновни за към 35% от случаите на деменция в света. Очевидно, справянето с тях ще помогне да се понижи броят на случаите на деменция, да се предотврати в избрани случаи или пък да се отслаби, откакто един път се е появила.

Дори единствено в случай че обърнем малко по-сериозно внимание на факторите високо кръвно налягане, затлъстяване и загуба на слуха, ще понижим риска от насърчаване на деменция с цели 20%, заключава интернационалният панел от 24 специалисти.

“В последните години се обръща извънредно доста внимание на създаването на медикаменти, които да предотвратят деменцията, в това число и заболяването на Алцхаймер. Но ние не трябва да подценяваме и големия напредък, реализиран на чисто превантивния фронт ”, разяснява проф. Лон Шнайдер.

Подходи, които включват ръководство на депресията, увеличаване на обществения контакт и физическа интензивност, могат да намалят риска от насърчаване на деменция с още 15%.

Източник: Psy Blog

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР