Съществува значителна несигурност относно бъдещата реализация на проекта АЕЦ Белене

...
Съществува значителна несигурност относно бъдещата реализация на проекта АЕЦ Белене
Коментари Харесай

НЕК се страхува, че няма да си върне много от АЕЦ Белене

Съществува забележителна неустановеност по отношение на бъдещата реализация на плана АЕЦ " Белене " към 30 юни, 2018 година. Това написа в промеждутъчен доклад на Националната електрическа компания (НЕК) за финансовото ѝ положение. Написаното е с дата, която е 23 дни откакто Народното събрание подвигна мораториума върху реализацията на " Белене ".
Големият боязън на НЕК е, че компанията т.е. страната не може да направи " надеждна оценка " какво може да бъде възобновено от вложеното в плана " Белене ". Става въпрос за разноски, включени в цената на парцели, машини и уреди в развой на създаване. Надеждна оценка не можело да се направи " заради характерния темперамент и неналичието на изясненост по отношение на бъдещата реализация на плана, която не е напълно под контрола на управлението на сдружението ", написа доклада на НЕК.
Отново според документа, към 30 юни, 2018 година, разноските по " Белене " са в размер на 2,184,701 милиарда лв., като са се нараснали почти 26 млн. лв. по отношение на 31 декември, 2017 година. Свързани с плана са и парцели, машини и уреди с балансова стойност в размер на 78,863 млн. лв.. Интересното е, че тук цената е намаляла по отношение на 31 декември, 2017 година – с малко над 1,2 млн. лв..
Проектът " Белене " е включен в лист с активи на НЕК в развой на създаване, за които " през последните години управлението на сдружението не планува финансиране ". Другите планове са план Ярденица, каскадата Горна Арда, каскадата Места.По-интересно е, че НЕК има активи в разнообразни планове, които са с неустановена благосъстоятелност и те са на стойност малко над 17 млн. лв.. Тече процедура по издаването на актове за благосъстоятелност, споделя НЕК, като прави и съпоставяне, съгласно което цената на тези активи с неустановена благосъстоятелност е поевтиняла с към 170 000 лв..
Припомняме, че при започване на юни Народното събрание подвигна мораториума върху " Белене ", а до 31 октомври би трябвало да бъде открит вложител. Съгласно решението реализацията на плана би трябвало да бъде на пазарен принцип и без държавни гаранции – без контракти за наложително изкупуване на сила, без преференциални цени. Идеята е страната да взе участие с блокираща квота в бъдещо съдружие с възможния частен вложител. Такава квота би трябвало да е 34%, само че поради оценката на Българска академия на науките за цената на централата (максимум 10,5 милиарда евро) и оценката какво е обещано до момента, в това число в доклада на НЕК, този % наподобява неосъществим.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР