Съществува риск от пропадане на събитията, свързани с коледно-новогодишните празници

...
Съществува риск от пропадане на събитията, свързани с коледно-новогодишните празници
Коментари Харесай

МУЗИКАУТОР: Ще остане ли София без концерт за Нова година?

Съществува риск от проваляне на събитията, свързани с коледно-новогодишните празници в София през тази година, включително и обичайния концерт в новогодишната нощ на площад „ Княз Александър Батенберг “. За това сигнализира организацията на създатели и композитори МУЗИКАУТОР, защото Столичната община няма подписан контракт, с който да уреди правата за музиката, нито изисква подобен от уредниците на концерти на нейната територия.

През последната година МУЗИИКАУТОР прави непрестанни опити да лицензира събитията, които доста постоянно са проведени от Столична община или имат нейната финансова поддръжка.

Съгласно Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП) даже в случай че Столична община не провежда концертите, носи солидарна отговорност, защото те се организират на нейната територия. Въпреки това в общината към момента не е основан механизъм, по който администрацията да наблюдава спазването на ЗАПСП и да изисква от уредниците контракти за уредени авторски права за музикалните творби, изпълнявани по време на събитията.

„ Опитите да лицензираме Столична община остават без триумф към този момент една година. Абсурдно е да се приказва за капацитет на културата в София, като паралелно се разходват обществени средства, без да се преценяват законът и ползите на създателите. Проявихме задоволителен толеранс и към новото управление. Налице е административна безнаказаност и безвремие “, уточни Иван Димитров – изпълнителен шеф на МУЗИКАУТОР.

По този мотив още при започване на м. декември МУЗИКАУТОР изпрати следващо писмо до кмета на Столична община, с което го кани да подписа контракт за лицензиране на събитията и моли за въвеждане на механизъм за съблюдаване на ЗАПСП.

МУЗИКАУТОР ще упорства същите правила да залегнат и в работата с районните администрации. Според статистиката на организацията едвам 9 от 24 районни кметства са сключили контракти за проведените от тях събития през годината. Това са Банкя, Надежда, Красно село и Младост, които имат рамкови контракти, а администрациите на Средец, Кремиковци, Илинден, Подуяне и Триадица са имали еднократни контракти за съответни събития. Събитията на всички останали районни администрации се организират в нарушаване на Закона за авторското право и сродните му права.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР