Съществена разлика с досегашните програми е изоставянето на хронологичния принцип

...
Съществена разлика с досегашните програми е изоставянето на хронологичния принцип
Коментари Харесай

Израснали Сме С Тях! Няма Да Повярвате Кои Култови Български Творби Отпадат От Учебниците По Литература! Край С Алеко И С

Съществена разлика с досегашните стратегии е изоставянето на хронологичния принцип на проучване на творбите. Те са групирани на тематичен принцип - " обич ", " религия ", " вяра " и т. н.

Марияна Бакърджиева - ръководител на Асоциацията на учителите по български език и литература, разяснява смяната в ефира на БНР по този начин:

" Преди две-три години, когато бяха разискванията за замяна на наличието на образователната стратегия по български език и литература, когато бяха огромните публични разисквания, Асоциацията взе участие интензивно. Нашите старания бяха ориентирани към това да се даде опция на учителите да допълват или да трансформират творби, които са посочени в проучването на програмата. Часовете са малко, само че тематичната стратегия, с увод, че биха могли да бъдат включени и творби на същия създател или творби на други създатели - отзив на съответната тематика, естествено, че би могло да бъдат употребявани от учителя ".

По този метод за фейлетоните на Алеко Константинов би могло да става дума още в 10-11 клас.

Тематичният принцип е по-добре да бъде въведен в горните класове, счита още Бакърджиев и изрази персонално мнение, че в 11 и 12 клас би трябвало да бъде застъпено по-силно представянето на хумористичната линия в българската литература.

Бакърджиева оцени като " извънредно положителни " стихотворенията на тематика обич, които се учат в 12 клас, само че се надява всеки преподавател да подбере и други и да провокира четенето в ученика

Издателят Божана Апостолова обаче изрази терзание от отпадането на Емилиян Станев от учебниците защото в дребния размер на творбите му са показани " изключителни художествени качества ".

" Ние имахме най-здравата просветителна система. Размествахме основите, разместваме етажите на тази просветителна система, до момента в който целия български народ в този момент би трябвало да търпи духовната неплатежоспособност на новите хора, на тези, които в този момент живеят в България ".

Схопед нея медиите повече занимават децата " по какъв начин да станат положителни готвачи, в сравнение с по какъв начин да станат свестни хора ". Свестните хора са вътре в литературата, безапелационна е тя. Младите хора могат да построяват себе си " молекула по молекула " в случай че имат повече достъп до литература, счита тя.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР