САЩ вече предостави на Киев ракетни системи за залпово изстрелване

...
САЩ вече предостави на Киев ракетни системи за залпово изстрелване
Коментари Харесай

Какви оръжия от приятелски държави е получила Украйна от началото на войната

САЩ към този момент даде на Киев ракетни системи за залпово изстрелване M142 HIMARS

Hanna Duggal and Marium Ali,

След съветската инвазия на 24 февруари Украйна е получила оръжия и военно съоръжение на стойност милиарди долари от минимум 28 страни.

Двадесет и пет от тях, дали военна помощ на Украйна, са членове на НАТО, в това число Съединени американски щати и Обединеното кралство, които доставят на Киев съвременни оръжия като системи за залпово изстрелване на ракети (MLRS).

Държавите, които са доставили на Украйна оръжия и военно съоръжение са: Австралия, Белгия, Канада, Хърватия, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Холандия, Северна Македония, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Испания, Швеция, Турция, Обединеното кралство и Съединени американски щати.

Какви оръжия е получила Украйна?
Военната помощ, изпратена до Украйна, включва стандартни оръжия, както и по-модерно съоръжение и въоръжение.

Оръжията включват артилерия, зенитни оръжия, противотанкови оръжия, бронирана техника, разследващи и атакуващи дронове, хеликоптери, стрелково оръжие, муниции и бронежилетки.

 weamons_1.jpg

Какви оръжия са дали Съединени американски щати?
По време на съветската инвазия Съединени американски щати са дали минимум 54 милиарда $ помощ за Украйна, в това число повече от 20 милиарда $ военна поддръжка, утвърдена от Конгреса през май, както и редица пакети за помощ, утвърдени през март.

На 1 юни Министерството на защитата разгласи разрешението за следващото, единадесето евакуиране на съоръжение от запасите на Министерството на защитата в помощ на Украйна от август 2021 година, откакто президентът на Съединени американски щати Джо Байдън разгласи изрично, че Съединени американски щати „ ще продължат да дават на Украйна оръжия и съоръжение, с цел да се пази страната от съветския агресор “.

 weapons_2.jpg

Пакетът на DoD включва:
Високомобилни артилерийски ракетни системи и боеприпаси;
Пет противоартилерийски радара;
Два радара за въздушно наблюдение;
1000 копия и 50 командни пускови единици;
6000 противобронени оръжия;
15 000 155 мм артилерийски патрона;
Четири хеликоптера Ми-17;
15 тактически транспортни средства;
Резервни елементи и съоръжение.

Усъвършенствано оръжие
Украинският президент Владимир Зеленски неколкократно прикани западните страни да изпратят на страната му повече тежки оръжия, убеждавайки ги, че това е единственият метод да спре съветските сили да трансфорат войната в „ безкрайна кървава баня “.

На 1 юни администрацията на Байдън съобщи, че ще даде на Украйна високомобилни артилерийски ракетни системи (HIMARS) при изискване, че украинските сили не ги употребяват за поразяване на цели на територията на Русия.

M142 HIMARS е високотехнологична лека ракетна установка, която може да поразява цели на разстояние от 80 км (50 мили). Това е съвсем двойно по-голям обсег от този на актуалните гаубици M777, които Съединени американски щати дадоха обещание по-рано да дават на Украйна. HIMARS ще обезпечат на украинските сили качества да нанасят по-дълбоки удари по съветските линии на по-голямо разстояние.

Въпреки възходящия боен боеприпас, Украйна има деен боен личен състав от едвам 200 000 души, който съветските сили доста превъзхождат. Не инцидентно по време на срещата на страните членки на НАТО генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг сподели, че съдружниците ще продължат да доставят тежки оръжия и системи с огромен обхват на Украйна, с цел да подсигуряват триумфа й във войната против агресора Русия.

Превод със съкращения: Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР