САЩ вървят към закриване“ на правителството този уикенд без предвидим

...
САЩ вървят към закриване“ на правителството този уикенд без предвидим
Коментари Харесай

Какво ще се случи, ако правителството на САЩ спре работа?

Съединени американски щати вървят към „ закриване “ на държавното управление този уикенд без предвидим излаз от задънената улица в Конгреса поради твърдолинейните апели на републиканците за огромни съкращения на разноските. Новата фискална година в Съединени американски щати стартира на 1 октомври, само че острите различия в Републиканската партия по отношение на мащаба на федералния дълг попречиха на приемането на законопроектите, нужни за поддържане на финансирането и отвореността на държавното управление. Агенцията за кредитен рейтинг Moody's предизвести тази седмица, че прекъсването ще бъде „ кредитно негативно “ за американския държавен дълг, което ще заплаши най-високия рейтинг и ще увеличи вариантите за по-високи разноски по заеми.

Сенатът пусна елементарен двупартиен законопроект за разширение на финансирането и печелене на повече време. Но изправен пред опасността от предизвикателство за водачество от дясната страна на неговата партия, републиканският ръководител на Камарата на представителите Кевин Маккарти се въздържа от внасяне на сходен законопроект, което прави закриване на държавното управление все по-вероятно. Ето какво, съгласно Агенция Франс Прес, евентуално ще се случи при започване на неделя, в случай че държавното управление на Съединени американски щати спре да работи.

Без заплати

Стотици хиляди федерални чиновници ще бъдат пуснати в отпуск без заплати, до момента в който военни и други служещи, които се смятат за значими, ще продължат да работят без заплата. Синдикатът на Американската федерация на държавните чиновници (AFGE) пресмята, че цялостно затваряне би означавало, че съвсем 1,8 милиона федерални чиновници няма да получат възнаграждение за интервала на „ закриването “. Около 850 000 второстепенни чиновници ще бъдат уволнени, съгласно надпартийната Комисия за виновен федерален бюджет. След като бъде реализирано съглашение за финансиране, тези ограничавания ще бъдат отстранени и на всички наранени чиновници ще бъде изплатено със задна дата.

Държавните услуги стопират

Дейностите, класифицирани като жизненоважи, ще продължат да работят. При минали прекъсвания това означаваше, че чековете за компенсации ще продължат да се изплащат, а ръководителите на полети, граничните патрули и болничният личен състав остават на работа. Въпреки това, доста услуги евентуално ще бъдат наранени, в това число новите приложения за обществено и здравно обезпечаване, инспекциите на храни и околната среда и националните паркове. Колкото по-дълго продължава прекъсването, толкоз по-голямо ще бъде въздействието.

Икономическо влияние

Икономисти на Goldman Sachs са пресметнали, че прекъсването ще повлияе на икономическия напредък през четвъртото тримесечие с 0,2 процентни пункта за всяка седмица, която продължава. Прекратяването на прекъсването може да отнеме две до три седмици, пишат икономистите от Goldman в наскорошно писмо до клиентите, „ защото никоя от страните не наподобява евентуално да направи незабавни отстъпки “. „ Въпреки че някои пропуски на финансиране бяха отстранени доста бързо, политическата среда припомня повече на обстановката, предшестваща по-дълги прекъсвания в предишното “, прибавиха те. Ако приемем, че затварянето завърши преди края на годината, Goldman пресмята, че растежът ще се усили при започване на идната година със същата сума, в която се е намалил през четвъртото тримесечие. Изследователите на Oxford Economics чакат половината от загубата да бъде обезщетена. Загубата на продукция от държавните субекти би коствала годишен стопански напредък с към 0,1 процентни пункта на седмица и би била необратима, съгласно Oxford Economics. Спирането може също да има непряко влияние върху стопанската система, защото федералните служащи без възнаграждение стартират да лимитират разноските си. Спирането към този момент наподобява оказва въздействие върху Уолстрийт, като главните фондови показатели „ губят пара “ с наближаването на крайния период.

Проблеми с федералните данни

Икономистите се тормозят, че прекъсването ще спре и публикуването на данни на федералното държавно управление. Това е същинска угриженост за Федералния запас на Съединени американски щати, който съобщи, че ще се управлява от данните, когато отсега нататък ще води политиката на лихвените проценти. Федералният запас неотдавна забави нападателния си ритъм на покачвания, до момента в който се оправя с упоритата инфлация. Без пресни данни централната банка ще бъде принудена да взема решения със съществени последствия за стопанската система на Съединени американски щати, без да има ясна визия къде стоят нещата.

Ако късото прекъсване би имало лимитирано дълготрайно влияние, то може да се трансформира в сериозен проблем, ако законодателите не съумеят бързо да реализират съглашение.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР