САЩ смятат настоящия специален координатор на ООН по близкоизточния мирен

...
САЩ смятат настоящия специален координатор на ООН по близкоизточния мирен
Коментари Харесай

САЩ: Николай Младенов е най-добрият кандидат за специален пратеник на ООН за Либия

САЩ считат сегашния специфичен координатор на Организация на обединените нации по близкоизточния кротичък развой Николай Младенов за най-хубавия претендент за поста специфичен делегат на генералния секретар на Организация на обединените нации за Либия. Това съобщи през днешния ден на съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации непрекъснатият представител на Съединени американски щати в международната организация Кели Крафт, съобщи ТАСС.

Предишният специфичен представител на Организация на обединените нации за Либия, ливанецът Гасан Саламе, подаде оставка при започване на март по здравословни аргументи. Оттогава тази позиция остава вакантна заради различия в Съвета за сигурност. Новите специфични представители се назначават от генералния секретар на Организация на обединените нации, само че единствено след единомислещо утвърждение на кандидатурата от Съвета за сигурност, отбелязва организацията. Междувременно Саламе беше краткотрайно заместен от американката Стефани Уилямс, която съумя да спомага за постигането на съглашение за производство на избори в Либия през декември 2021 година, отбелязва Франс прес.

" В този основен миг за политическия развой е изключително значимо неотложно да бъде назначен на длъжността специфичен делегат човек, който има огромен опит в договарянията ", означи Крафт. " Николай Младенов е верният избор за тази роля ", добави тя.

Крафт съобщи също, че Съединени американски щати са подготвени за договаряния с генералния секретар и Съвета за сигурност на Организация на обединените нации по отношение на кандидатури от Африканския район за длъжността координатор на специфичната задача на Организация на обединените нации в Либия.

Младенов е представител на международната организация за Близкия изток от 2015 година, напомня Агенция Франс Прес. По време на задачата си той се сблъска с няколко провокации - епизоди на напрежение сред линията Газа и Израел, усилването на израелската заселническа политика, вътрешни разделения сред палестинците и утежняване на филантропичната обстановка в Газа.

Той организира, дружно с Египет, редица полемики, с цел да бъде избегната ескалация на напрежението. По време на неговия мандат не е имало война сред Израел и линията Газа.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР