САЩ ще започнат да предоставят на Украйна важни нови оръжия,

...
САЩ ще започнат да предоставят на Украйна важни нови оръжия,
Коментари Харесай

Какви оръжия се доставят на Украйна и защо има недостиг

САЩ ще стартират да дават на Украйна значими нови оръжия, откакто президентът Джо Байдън утвърди спомагателна военна помощ на стойност съвсем 61 милиарда $.

По-специално Украйна се нуждае от повече ракети и снаряди, с цел да спре съветските сили да реализират нови триумфи на бойното поле.

Каква нова военна помощ е обещана за Украйна?

Помощта за Украйна е част от пакет на стойност 95 милиарда $, който включва и военна поддръжка за Израел и Тайван.

Доставките на американски оръжия за Украйна бяха прекратени при започване на 2024 година, защото законопроектът за разпределяне на по-голяма помощ беше отсрочен в Конгреса.

BBC News - Ukraine weapons: What arms are being supplied and why are there shortages?
— Colin (@Albin293129165)
Но президентът Байдън съобщи, че в този момент Съединени американски щати могат да стартират да изпращат въоръжение " незабавно ".

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че този ангажимент " ускорява ролята на Америка като фар на демокрацията и водач на свободния свят ".

Пакетът от помощи включва минимум 8 милиарда $ за доставяне на Украйна с ракети и муниции.

Министър-председателят Риши Сунак също по този начин удостовери, че Обединеното кралство ще даде спомагателни 500 млн. паунда в допълнение към военната помощ от 2,5 милиарда паунда, която към този момент беше дало обещание да даде на Украйна през 2024 година С тази сума ще бъдат платени спомагателни ракети, муниции, бронирани машини и високопроходими коли.

През февруари 2024 година Европейски Съюз контракти спомагателен пакет от помощи за Украйна в размер на 50 милиарда евро (54 милиарда долара), откакто Унгария престана да блокира договорката.

Европейски Съюз не съумя да извърши задачата си да изпрати един милион снаряда на Украйна до началото на март.

Колко военна помощ е била предоставена на Украйна преди този момент?

Между февруари 2022 година и края на февруари 2024 година Съединени американски щати са доставили или са поели ангажимент да доставят на Украйна оръжия и съоръжение на стойност 46,2 милиарда $, сочат данни на Килския институт, немска изследователска организация.

Ukraine Could Use New Weapons to Hit Russian Targets in Crimea, Pentagon Says
— bob swede (@bobswede)
За същия интервал Германия е предоставила на Украйна оръжия и съоръжение на стойност 10,7 милиарда $, Обединеното кралство - 5,7 милиарда $, Дания - 5,2 милиарда $, а Нидерландия - 4,1 милиарда $.

С какъв дефицит на оръжие се сблъсква Украйна и по какъв начин той се отразява на войната?

Съединени американски щати предизвестиха, че украинската войска изпитва дефицит на муниции и моралът ѝ е невисок.

Един от главните дефицити е на ракети за противовъздушна защита.

Президентът Зеленски съобщи, че Украйна се нуждае от " още седем Patriots или сходни системи за противовъздушна защита ", с цел да отбрани градовете си.

" Те биха разрешили на Украйна да " противодейства на съветските плаващи бомби, които Москва използва за поразяване на отбранителни позиции и цивилен цели като електроцентрали " , споделя доктор Марина Мирон от Кралския лицей в Лондон.

Русия извърши многократни въздушни набези против втория по величина украински град Харков, който е покрай съветската граница. Командирът на Националната армия на Украйна, Олександър Пивненко, съобщи, че съветските сили може да стартират да настъпват към града.

Според основания в Обединеното кралство мозъчен концерн Royal United Services Institute (Rusi) украинските въоръжени сили също са лимитирани до изстрелването на 2000 снаряда дневно.

За разлика от тях, съветските сили са изстрелвали до 10 000 снаряда дневно , става още ясно от данните.

Ukraine has started using long-range ballistic missiles provided by the United States as part of its defenses against Russia’s invasion after hesitation from the Biden administration to provide the weapons over fears of escalation in the conflict.
— Iowa's News Now (@iowasnewsnow)
Според данните Русия получава съвсем три милиона снаряда годишно от личните си фабрики и от Северна Корея.

От октомври 2023 година до момента Украйна е изгубила 583 кв. км територия в източната част на страната в интерес на съветските сили, основно заради неналичието на артилерия.

Мирон упрекна дефицита за загубата на град Авдеевка през февруари.

" Възобновяването на доставките на американски муниции значи, че Украйна може да стартира да употребява повече артилерийски снаряди от своите ресурси " , споделя Джъстин Крамп от компанията за разузнаване на риска Sibylline.

" Досега украинските сили лимитираха използването на снаряди, тъй като не можеха да схванат по кое време ще дойдат нови доставки " , споделя още той.

Какви оръжия са дали западните страни на Украйна?

Противотанкови оръжия

В отговор на нахлуването на Русия през февруари 2022 година западните страни предоставиха на въоръжените сили на Украйна отбранителни оръжия, с цел да се опълчват на съветските бронирани бригади.

Съединени американски щати и Обединеното кралство доставиха хиляди противотанкови ракети Javelin и Nlaw.

Те са считани за решаващи за прекъсване на настъплението на съветските сили към Киев.

| is all set to get floating drones to boost its UAV warfare against.
— Hindustan Times (@htTweets)
Системи за противовъздушна защита

За да се опълчват на съветското въздушно предимство и на офанзивите му против украинските градове и инфраструктура, западните страни изпратиха на Украйна няколко типа системи за противовъздушна защита.

Те варират от английското противовъздушно оръжие с дребен обхват Starstreak до ракетната система Patriot.

Артилерия и ракети

След отстъплението на Русия от Киев войната се концентрира в източната част на страната. Артилерията и ракетите се употребяват интензивно и от двете страни.

Танкове

В началото на 2023 година западните страни се съгласяват да изпратят танкове в Украйна, като всички се надяваха, че те ще разрешат на страната да пробие съветските отбранителни линии.

" US preparing to announce $6B in weapons contracts for "
— Ville Kostian (@Kostian_V)
Дронове

Безпилотните летателни апарати са необятно застъпени по време на войната - за наблюдаване, ориентиране, изстрелване на ракети и като оръжия " камикадзе ".

В началото на войната Турция достави изстрелващи ракети дронове Bayraktar TB2, Съединени американски щати предоставиха дронове-камикадзе " Switchblade ", а няколко страни изпратиха търговски дронове за наблюдаване, като да вземем за пример създаденият в Китай DJI Mavic 3.

Изтребители

Украйна непрекъснато желае от Съединени американски щати изтребители, с цел да се опълчи на въздушното предимство на Русия.

През май 2023 година президентът Джо Байдън се съгласи да разреши на други страни да ѝ доставят създадени в Съединени американски щати F-16. Дания и Нидерландия предложиха да дарят самолети.

Украински водачи се образоват да ги ръководят в 11 западни страни.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР