САЩ ще предоставят на Украйна военна помощ в размер на

...
САЩ ще предоставят на Украйна военна помощ в размер на
Коментари Харесай

САЩ готвят 1,8 милиарда долара военна помощ за Украйна, включително Пейтриът и прецизни авобомби

САЩ ще дават на Украйна военна помощ в размер на 1,8 милиарда $ в границите на огромен пакет, който за първи път ще включва батарея от системите за противоракетна защита " Пейтриът ", както и авиационни бомби с точно ориентиране, съобщи Асошиейтед прес, като се базира на източници от американското държавно управление.

Очаква се новият пакет от помощи да бъде публично разгласен през днешния ден, като в същото време държавното управление на Джо Байдън се готви да посрещне Володимир Зеленски във Вашингтон.

Според източниците на АП става въпрос за оръжия от запасите на Пентагона на стойност към един милиард и за още 800 милиона $ по линия на Инициативата за подкрепяне на сигурността в Украйна, която финансира закупуването на оръжия и муниции, провеждането на образования и други.

Успоредно с това Конгресът е на път да утвърди още 44,9 милиарда $ помощ за Украйна като част от огромния законопроект за държавните разноски. 

Решението за изпращане на батарея " Пейтриът " е взето макар предизвестието на съветското външно министерство, че доставката на усъвършенстваната ракетна система земя-въздух ще се одобри като провокативна стъпка и че системата ще бъде считана за законна цел от съветската войска.

Не е ясно по кое време тъкмо батареята " Пейтриът " ще дойде на фронтовата линия в Украйна, защото украинските сили ще би трябвало да бъдат подготвени за работа с нея, а това може да отнеме няколко седмици. Очаква се образованието да се организира в американската военна база " Графенвьор " в Германия.

Източниците на АП допълват, че новият американски пакет ще включва и управляеми авиационни бомби (JDAM - Joint Direct Attack Munition).

Засега Съединени американски щати не са склонни да дават на Украйна американски изтребители, отбелязва АП. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР