САЩ санкционираха за корупция кмета на град Струга в Северна

...
САЩ санкционираха за корупция кмета на град Струга в Северна
Коментари Харесай

САЩ санкционираха кмета на македонския град Струга за корупция

САЩ глобиха за корупция кмета на град Струга в Северна Македония Рамиз Мерко . Градоначалникът и фамилията му получиха възбрана да влизат на американска територия, Държавният департамент във вторник вечерта.

Мерко е махленски в „ присъединяване в забележителна корупция “. Според американските управляващи като кмет на Струга той е „ присвоил обществени средства и се е намесвал в правосъдни и други публични процеси, накърнявайки доверието на обществото в демократичните институции и държавните чиновници в Северна Македония. “

Целта на глобите е да „ изпратят обръщение, че Съединените щати стоят дружно със Северна Македония поощряване на стабилността посредством подсилване на демократичните институции и справяне с дефицитите във върховенството на закона. “

Мерко е глобен по Член 7031(c) от Закона за Държавния департамент. Той планува възбрана за влизане на територията на Съединени американски щати на глобения и фамилията му – в тази ситуация на Мерко това са брачната половинка му и трите му пълнолетни деца.

В България по същия механизъм са глобени, както и - Александър Манолев, Петър Харалампиев, Красимир Томов.

66-годишният Рамиз Мерко е кмет на Струга за трети мандат. Той е член на Демократичният съюз за интеграция – партията на етническите албанци в Северна Македония.

Той е бил народен представител в Народното събрание на Северна Македония сред 2013 и 2014 година в формалната му биография на уеб страницата на Община Струга. За няколко месеца през 2017 година Мерко е бил министър, отговарящ за привличането на задгранични вложения.

Мерко е подозиран за присъединяване в корупция през годините. В началото на 2023 година Алиансът за албанците, дясноцентристка политическа партия, заяви, че синът на Мерко има първокласен автомобил, който коства към 100 000 $, и попита по какъв начин може да си го разреши.

Мерко е следващият задграничен държавен чиновник, глобен от администрацията на президента Джо Байдън за корупция. При встъпването си в служба през 2021 година той сподели, ще заеме по-твърда позиция във връзка с битката с корупцията като част от политика за подкрепяне на укрепването на демокрацията по света.

Кметът на Струга не е първият глобен политик от Северна Македония през последните години., който е наказан за корупция, само че се укрива в Унгария, беше глобен през 2022 г.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР