САЩ са се опитали да ликвидират висш ирански командир с

...
САЩ са се опитали да ликвидират висш ирански командир с
Коментари Харесай

САЩ опитали да ликвидират още един висш ирански командир със Солеймани

САЩ са се пробвали да унищожават върховен ирански пълководец с загадка интервенция в Йемен предходната седмица, която е обаче е приключила без триумф, потвърдиха анонимни американски представители, представени от Ройтерс и Асошиейтед прес.

За несполучливия удар в Йемен на първо време заяви в. " Вашингтон пост ", предава Българска телеграфна агенция.

Ударът бил нанесен същия ден, в който в Багдад с дрон бе премахнат иранският военачалник Касем Солеймани. Според анонимни източници цел на несполучливата загадка интервенция на специфичните елементи e бил Абдул Реза Шахлаи, високопоставена фигура в иранския корпус на Гвардейците на ислямската гражданска война. Той, като и ген. Солеймани, са попадали в утвърден лист на военни цели, което приказва за целеустремено изпитание на Съединени американски щати да обезвреждат управлението на силите Ал Кудс (външните интервенции на иранския корпус), откакто ги оповестиха за терористична организация, отбелязва АП. Източниците не разкриват по какъв начин тъкмо се е провалила интервенцията.

Говорителка на Пентагона съобщи, че министерството на защитата " е осведомено с информацията за въздушен удар на 2 януари в Йемен, от дълго време приет като безвредно леговище за терористи и други неприятели на Съединени американски щати ", само че министерството " не разяснява хипотетични интервенции в района ".

Държавният департамент при започване на предишния месец разгласи премия от 15 млн $ за информация, водеща до секване на финансирането на организацията, в това число за Шахлаи, който има основна роля. Според Държавния департамент той има дълга история на присъединяване в офанзиви против американци и американски съдружници по света, възнамерявал е многочислени убийства против съдружните сили в Ирак, осигурявал е доставка на експлозиви и оръжия на шиитски милиции и е провел несполучливия скрит план за ликвидиране на саудитския дипломат във Вашингтон през 2011 година Шахлаи е направлявал финансовите потоци, предопределени за рекрутиране на реализатори за заговора, като е одобрил 5 млн $ за цялата интервенция, съгласно министерството на финансите на Съединени американски щати.

Президентът Доналд Тръмп съобщи в изявление за телевизия Фокс през вчерашния ден, обяснявайки за какво Съединени американски щати са атакували Солеймани: " Те си бяха наумили да взривят нашето посолство ". " При това той имаше поради повече от едно посолство ", добави Тръмп, без да посочи детайлности. Не е ясно дали Шахлаи е бил част от този по-широк скрит план, показва Ройтерс. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР