САЩ поискаха от Съвета за сигурност на ООН да бъде

...
САЩ поискаха от Съвета за сигурност на ООН да бъде
Коментари Харесай

САЩ призова Съвета за сигурност да обсъди ракетните тестове на Северна Корея

САЩ желаеха от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации да бъде разисквано последното тестване на ракети от Северна Корея, съобщи Асошиейтед прес, като се базира на анонимни дипломатически източници.

Изстреляната в неделя ракета със междинен обхват има капацитета да доближи Гуам - американски остров, намиращ се в западната част на Тихия океан. Според представители на Белия дом задачата на Пхенян е да получи облекчение на наложените наказания.

Изпитанието на ракета " Хвасонг-12 " в неделя беше най-голямото от 2017 година насам. През последните месеци Северна Корея тества разнообразни оръжейни системи и заплашва да вдигне четиригодишния мораториум върху тестванията с нуклеарно оръжие и междуконтинентални балистични ракети.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш уточни, че сходни изстрелвания нарушават резолюциите на Съвета за сигурност.

Той прикани Северна Корея " да се откаже от предприемането на каквито и да било спомагателни контрапродуктивни дейности ", като изрази " огромна угриженост ", че Пхенян още веднъж " подценява всевъзможни съображения за сигурността по въздух и по море ". Гутериш също прикани всички страни да търсят спокойно дипломатическо решение на различията.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР