САЩ поддържат позицията си срещу продължението на руския проект Турски

...
САЩ поддържат позицията си срещу продължението на руския проект Турски
Коментари Харесай

САЩ: България има по-добри опции от АЕЦ Белене и Балкански поток

Съединени американски щати поддържат позицията си против продължението на съветския план " Турски поток " в България ( " Балкански поток " ) и построяването на АЕЦ " Белене ", защото те не обезпечават енергийна диверсификация и сигурност на страната, а също така съветското съоръжение за втората нуклеарна централа е софтуерно остаряло. В същото време Вашингтон мощно предизвиква реализацията на газовата връзка сред България и Гърция, планувана да обезпечава полутечен газ от разнообразни страни, в това число от Съединени американски щати.

Това стана ясно от думите на Франсис Фанън, помощник-държавен секретар в Бюрото по енергийни запаси към Държавния департамент на Съединени американски щати, пред публицисти след срещата му в четвъртък с енергийния министър Теменужка Петкова, с която е разговарял и през януари при нейното посещаване в Съединени американски щати.

България има по-добри благоприятни условия в региона на енергетиката от газопровода " Балкански поток " и АЕЦ " Белене ". Газовата връзка с Гърция и инсталирането на дребни модулни реактори дават по-голяма енергийна самостоятелност на страната от тези два плана, които ускоряват дългогодишното съветско въздействие в този бранш, разяснява Фанън.

Той дойде в София от Гърция, където придружаваше държавния секретар Майк Помпейо. Следващата му спирка е Скопие, където ще продължи разискването на районните енергийни вероятности и опцията Съединени американски щати да играят значима партньорска роля в тях.

" Обсъдих в София по какъв начин да продължим това в действителност значимо съдействие и да подкрепим напъните за диверсификация на България ", сподели американският посланик.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР