САЩ отказаха да поставят активна защита на своята бронирана техника,

...
САЩ отказаха да поставят активна защита на своята бронирана техника,
Коментари Харесай

Статистика, която подлудява Пентагона: 50 от 186 Брадли вече изгоряха на полетата в Украйна

Съединени американски щати отхвърлиха да слагат дейна отбрана на своята бронирана техника, в този момент въоръжените сили на Украйна записват екипажите им в описите на " двеста "

Край Работино горят канадско-американски бронирани машини Stryker, които въоръжените сили на Украйна бяха принудени да изтеглят от стратегическия запас. Основните запаси към този момент са изцяло изразходвани и с изключение на Stryker в борба са хвърлени английски танкове Challenger 2 и немските бронирани машини Marder.

Новите бронирани машини са на въоръжение в 82-ра обособена десантно-щурмова бригада, написа Маркус Рейснер, полковник от Австрийската академия на Генералния щаб. Бригадата е основана от инструктори на НАТО в Чернигов, наред с други неща са й предоставени елементи от Лвов. Юлският въздушен удар по Лвовската академия на сухопътните войски на Украйна беше ориентиран точно против техниката на НАТО, която щеше да бъде трансферирана от Лвов в Чернигов - и по-нататък в Запорожие.

Членовете на НАТО до последно убеждаваха въоръжените сили на Украйна да не употребяват най-хубавата бронирана техника, с цел да нямат репутационни загуби. Кадрите на горящи Stryker под ударите на ПТУР и дроновете Ланцет обаче към този момент се разпространиха по света. Това е великански удар за Съединени американски щати и съответно за General Dynamics Land Systems (GDLS), които се канеха да продадат Stryker на няколко страни - България, Чили, Аржентина.

GDLS създава танк MA Abrams, който украинците ще получат през есента, когато контранастъплението дефинитивно затъне. Както и автомобила с противоминна отбрана Cougar.

На негова основа предприемчивите британци построиха бронираните транспортни средства Mastiff и Wolfhound, участващи интензивно в борбите. Според плана Oryx, 22 английски бронирани коли към този момент са изгорени в Запорожие, а още 2 са хванати като трофей. Сега те към този момент се учат от съветските военни инженери. Така че скоро тайните на разработчика на GDLS към този момент няма да бъдат секрети. И Stryker ще гори по-бързо и по-ярко.

Defense News: Конгресът на Съединени американски щати умолява да се избави Stryker от съветските ракети

Бронираните коли Stryker неведнъж са били в центъра на кавги, свързани с корумпирани държавни поръчки за защита. Бронираната машина е на въоръжение от 2002 година, като в действителност единственият оператор е Съединени американски щати. Други страни от НАТО не демонстрираха интерес към доста скъпата бронирана машина.

След извънредно несполучливото потребление на Stryker по време на американската инвазия в Афганистан и Ирак се оказа, че бронираната машина се нуждае от рационализация: има потребност от дейна отбрана.

През 2016 година Пентагонът стартира да търси разработчик на дейна отбрана за Stryker. Първият претендент беше американската компания Artis, която създаде системата Iron Curtain („ Желязната завеса “). Тогава обаче Пентагонът ненадейно приключи контракта и стартира да търси нови реализатори.

Кандидатите бяха немската Rheinmetall и израелската Rafael (система Trophy VPS, конфигурирана на редица танкове M1 Abrams). Въпреки това, след три години търсене, разработчиците на Stryker внезапно оповестиха, че няма да подпишат контракт нито с Rheinmetall, нито с Rafael.

Конгресът инициира парламентарно следствие, с цел да разбере за какво американската войска не може да откри подобаваща система за дейна отбрана за Stryker. И двете камари на Конгреса се сплотиха, с цел да изискат отчет от Пентагона: за какво толкоз значими бронирани машини не могат да бъдат предпазени от ПТРК, написа Defense News.

Освен това конгресмените даже не се интересуваха за какво, по дяволите, генералите харчат парите на американските данъкоплатци толкоз години и сменят изпълнителите като носни кърпички.

В продължение на доста години генералите и конгресмените не можеха да се спогодят. Като цяло Stryker отиде в Украйна без системи за дейна отбрана, показва Defense News. А това значи, че бронираните транспортни средства елементарно се удрят с ПТРК. Сега в Конгреса още веднъж се карат с Пентагона: дайте на Stryker най-малко малко отбрана против съветските ракети! Нека бъде най-малко " хибрид ": детайли на дейна отбрана плюс пасивна (подобрена броня).

Пентагонът възнамерява да конфигурира система за дейна отбрана освен на Stryker, само че и на Bradley и M1 Abrams. Въпреки това, съгласно Defense News, програмата се проваля: те съумяват да конфигурират единствено израелската Trophy VPS на танковете Abrams (собствената, американска система не е в наличност).

Миналата година Пентагонът получи 16 милиона $, с цел да съпостави доставчиците и да избере най-хубавия. Парите са изхарчени - доставчикът не е открит. За тази фискална година Пентагонът към този момент не се нуждаеше от пари.

„ Честно казано, ще отнеме към година, с цел да инсталираме [защитните] системи на бронираните коли, ” измърмори генерал-лейтенант Пол Островски, заместник-началник на отдела за доставки на армията на Съединени американски щати, на парламентарно слушане.

Пентагонът изясни мудността си с обстоятелството, че сякаш всички системи за дейна отбрана отстраняват опасността единствено за самото транспортно средство. Но не и за екипажа вътре в него и транспортираните бойци. Че за какво да не е пояснение, когато ти би трябвало за опрощение.

„ Брадли “ също дойдоха в Украйна без дейна отбрана. Резултатът е явен: по данни на холандския план Oryx, 50 от трансферираните от Пентагона 186 бронирани машини са унищожени в Запорожието за два месеца. Същият % на загуби, несъмнено, ще бъде и при Stryker: без дейна отбрана те са лесна цел за хеликоптерните и изстрелваните от рамото с ПТУР муниции. Което в действителност беше демонстрирано още от първия ден на присъединяване им в борбите край Работино: към този момент три изгорени Stryker дружно с техните екипажи. Пентагонът просто се оказа прекомерно лаком, с цел да ги отбрани.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР