САЩ обявиха изключване на Косово от програма за военни учения,

...
САЩ обявиха изключване на Косово от програма за военни учения,
Коментари Харесай

САЩ изключиха Косово от програма за военни учения

САЩ оповестиха изключване на Косово от стратегия за военни учения, съобщи Агенция Франс Прес. Това е първата глоба след решението на Прищина да назначи албански кметове в градовете със сръбско болшинство в северната част на страната, което стана мотив за ново напрежение, показва организацията, съобщи Българска телеграфна агенция.

При конфликти в Северно Косово в понеделник бяха ранени 30 бойци на НАТО и над 50 протестиращи. Джефри Ховениер, дипломат на Съединени американски щати в Прищина, разгласи изключването на Косово от " Defender 23 " - стратегия за взаимни военни учения с присъединяване на повече от 20 страни, която стартира през април и би трябвало да продължи до края на юни в Европа. " За Косово тези учения завършиха ", съобщи Ховениер пред публицисти в Прищина.

Съединени американски щати са посъветвали премиера на Косово Албин Курти да промени курса си на деяние, само че той е пренебрегнал това, написа сръбският вестник " Данас ". Посланик Ховениер разгласи, че Съединени американски щати обмислят и други ограничения, и сега нямат " никакъв възторг " да оказват помощ на Косово в напъните му да получи по-широко интернационално самопризнание или прогрес към участие в Европейски Съюз и НАТО. Споменават се и други ограничения, в това число възбрана за тръгване на публични лица от Косово за посещаване в Съединени американски щати, написа " Данас ".

Първите произшествия избухнаха в петък, 26 май. Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън укори управляващите в Прищина и предизвести, че дейностите в северните общини ще имат последици за двустранните връзки.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР