САЩ наложиха санкции върху базираната в Унгария Международна инвестиционна банка

...
САЩ наложиха санкции върху базираната в Унгария Международна инвестиционна банка
Коментари Харесай

САЩ санкционираха унгарска банка, която България напуска

Съединени американски щати постановиха наказания върху основаната в Унгария Международна капиталова банка (МИБ), в която българската страна има приключващо присъединяване. МИБ е банкова институция, която се управлява от Русия. Тя е учредена през 1970 година за страните от някогашния Съвет за икономическо съдействие в руския блок и през 2019 година се реалокира от Москва в Будапеща.

През февруари българският парламент реши страната да заличи участието си в банката, като това решение следва да влезе в действие през август.

В на Службата за надзор на задграничните активи (OFAC) на Министерството на финансите на Съединени американски щати от сряда се споделя, че в съгласуваност с Англия са глобени трима високопоставени чиновници на МИБ: съветските жители Николай Косов - някогашен шеф на банката, както и Георгий Потапов и унгарският жител Имре Ласлоцки . Потапов и Ласлоцки са членове на управителния съвет на МИБ.

" Присъствието на тази непрозрачна кремълска платформа (МИБ) в сърцето на Унгария заплашва сигурността и суверенитета на унгарския народ, на неговите европейски съседи и на съдружниците му от НАТО ", сподели на конференция в Будапеща след оповестяването на новината за глобите американският дипломат в Унгария Дейвид Пресман .

След началото на съветската инвазия в Украйна през февруари 2022 година Чехия и Словакия оповестиха, че преустановяват присъединяване си в МИБ. Те бяха последвани от България и Румъния.

Мярката против банката е част от нов пакет наказания на Съединени американски щати и Англия върху свързани с Русия лица и сдружения поради продължаващата съветска военна експанзия против Украйна. Тя цели да ограничи в допълнение достъпа на Русия до интернационалната финансова система.

Санкционирани са повече от 100 лица и организации, като част от тях са упрекнати, че са работили като " финансови медиатори " за съветските милиардери Роман Абрамович и Алишер Усманов .

В листата попадат и две съветски организации, които съгласно Държавния департамент на Съединени американски щати са взели участие в " милитаризацията и индоктринирането на възпитаници ", както и частната военна компания Patriot, която съгласно Държавния департамент е обвързвана с съветския министър на защитата Сергей Шойгу.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен сподели в си, че Вашингтон " ще продължи да подхваща дейности против Русия и тези, които поддържат нейната война в Украйна, в това число по-нататъшно използване на уговорката на Г-7 за налагане на тежки последици на участници от трети страни, които поддържат войната на Русия в Украйна ".

Санкциите замразяват всички активи, притежавани от лицата и сдруженията в юрисдикциите на Съединени американски щати и Обединеното кралство, и не разрешават на американските и английските компании да реализират покупко-продажби с тях.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР